Utorak, 21 Listopad 2014 09:46

Na vrijeme završili berbe duhana

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

KOOPERANTI HRVATSKIH DUHANA U PODRAVINI I SLAVONIJI  -

 * Procjenjuje se da je s ukupnih ovogodišnjih proizvodnih površina ubrano 7.700 do 7.760 tona duhana, što je za oko 800 tona manje od plana * Na smanjenje uroda duhana utjecale učestale i obilne kiše od 750 litara po četvornom metru u vegetativnom razdoblju od sadnje do završetaka berbe duhana * Prosječna otkupna cijena duhana na prošlogodišnjoj razini od 11,26 kuna za kilogram duhana * Hrvatski duhani povećali su poticaj za sređenost duhana u otkupu na 2,50 kuna

Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji završene su ovogodišnje berbe duhana na ukupnim proizvodnim površinama od 3.796 hektara zasađenih duhanom tipa virginia na 3.300 hektara i 496 hektara duhanom tipa berley. Prošla godina, zbog ranog mraza, nanijela je velike štete toj proizvodnji, jer je u polju ostalo oko 2.000 tona duhana, a ove godine učestale i obilne kiše, kako se procjenjuje, umanjile su ukupni urod duhana za najmanje 800 tona u vrijednosti oko 9 milijuna kuna. To je za 11 posto manje od plana i stoga se procjenjuje da će ukupni ovogodišnji urod duhana biti 7.700 do 7.760 tona, a od toga 6.500 tona duhana tipa virginia s prosječnim prinosom od 2.200 kg po hektaru i 1.200 do 1.250 tona duhana tipa berley s prosječnim prinosom od 2.600 kg po hektaru.

 - Dipl.ing. Zlatko PlešaOvogodišnju proizvodnju duhana pratili su iznimno nepovoljni vremenski uvjeti u vegetativnom razdoblju od sadnje u svibnju do završetaka berbi duhana u prvoj polovici listopada. U tom razdoblju palo je 750 litara kiše po četvornom metru, što je višegodišnji prosjek, dok je lanjski prosjek kišnih padalina bio 286 litara po četvornom metru. Obilnim kišama najviše je bilo pogođeno proizvodno područje u Podravini zbog ispiranja hranjiva iz pjeskovita tla, a nešto manje na sirovinskom području Slavonije zbog kvalitetnijeg tla, naglašava dipl. ing. Zlatko Pleša, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana, dodajući kako je dosad iz ovogodišnje proizvodnje otkupljeno oko 50 posto količina proizvedenog duhana uz prosječnu otkupnu cijenu od 11,26 kuna za kilogram duhana, što je na razini prošlogodišnje prosječne otkupne cijene duhana. Na tu cijenu proizvođači će od države u ovoj i slijedećoj godini dobiti poticaj od 6,40 kuna za kilogram duhana. Istodobno, od države će se tražiti da otkup duhana tipa berley ne završava do 31. prosinca kalendarske godine nego do kraja siječnja slijedeće godine radi njegove kvalitete s obzirom na njegovo sušenje prirodnim putem.

POTICAJ HRVATSKIH DUHANA PROIZVOĐAČIMA OD 18,7 MILIJUNA KUNA

 S obzirom da već drugu godinu zaredom proizvođači duhana zbog nepovoljnih vremenskih prilika imaju smanjene prinose duhana, a troškovi proizvodnje i dalje su visoki, ukupnom cijenom duhana oni su nezadovoljni. Toga su svjesni i u Hrvatskim duhanima pa će i ove godine, unatoč teškoćama, pomoći s oko 400.000 kuna proizvođače koji su realizirali projekte uporabe biomase kao jeftinog energenta u sušnicama za duhan kako bi smanjile troškove sušenja duhana skupim energentom zemnim plinom i proizvođače koji su instalirali sustave za navodnjavanje i tako stvorili uvjete za ostvarivanje većih prinosa. Uz to, povećali su ove godine i poticaj za sređenost duhana u otkupu s 2 kune na 2,20 kuna po kilogramu, a za što će Hrvatske duhani izdvojiti oko 18,7 milijuna kuna.

 - Stanje u ukupnoj poljoprivredi je teško i proizvodnja duhana u tome nije iznimka, ali u okviru naših mogućnosti i velikog razumijevanja Adris grupe, u čijem su vlasništvu Hrvatski duhani, nastojimo ublažiti teškoće naših proizvođača. Stoga ćemo i dalje zajednički s njima sudjelovati u projektima smanjenja troškova sušenja duhana uporabom drvne biomase u sušnicama za duhana, koja se sada primjenjuje tek u 12 posto sušnica te kod ulaganja u sustave za navodnjavanje kako bi se značajnije povećali prinosi duhana. Na taj način osiguravamo konkurentnost i održivost proizvodnje duhana na našem sirovinskom području Podravine i Slavonije ujedno je pripremajući za uspješan nastup na domaćem i svjetskom tržištu s obzirom da će uskoro ostati bez poticaja države, poručuje predsjednik Uprave Hrvatskih duhana, dodajući kako bi takav njihov pristup trebao pridonijeti povećanju proizvodnih površina pod duhanom pa i povrat jednog dijela bivših proizvođača duhana, koji su otišli u neke druge proizvodnje. Međutim, razočarali su se očekujući da će bolje proći nego u proizvodnji duhana,a sada su se uvjerili da je proizvodnja duhana jedna od rijetkih u hrvatskom agraru koja nudi sigurnost i profitabilnost uz smanjenje troškova proizvodnje i povećanje prinosa duhana.