Srijeda, 13 Kolovoz 2014 11:40

Cijena grijanja za korisnike neće biti povećana

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

KOMUNALAC POŽEGA IZVODI RADOVE NA SUSTAVU GRIJANJA U BABINOM VIRU  -

 POŽEGA – Da bi smanjili gubitke toplinske energije i pripremili sustav za centralno grijanje u 12 zgrada sa ukupno 417 stanova naselja Babin Vir, Komunalac Požega započeo je radove na uređenju toplovoda, rekonstrukciju toplinske podstanice, te nužno uređenje sada već prastare kotlovnice kojoj se nastoji produžiti život. Stanare Babinog vira interesira da grijanje bude zadovoljavajuće i da cijena grijanja ne bude veća, što je odmah na tiskovnoj konferenciji najavio Anto Bekić, direktor Komunalca Požega, i najavio istu cijenu za korisnike, unatoč tome što Komunalac u ovoj djelatnosti ostvaruje gubitak.
IMG 5067- U tijeku su radovi na rekonstrukciji dotrajalog dijela toplovoda od kotlovnice u ulici M. Krleeže do stambene zgrade u V. Radauša u dužini od 70 metara koji je star preko 30 godina i koji je detektiran kao mjesto velikih toplinskih gubitaka. Postojeće cijevi toplovoda zamjenjuju se novim predizoliranim čeličnim cijevima pri čemu će se znatno smanjiti gubitci toplovodnog sustava i povećati sigurnost sustava. Za ove radove tvrtka Komunalac izdvojit će oko 100 tisuća kuna. Ujedno će biti rekonstruirana i toplinska podstanica u zgradi broj 10-12 radi kvalitetnijeg grijanja za što će se izdvojiti oko 25 tisuća kuna – ističe direktor Bekić, spominjući i nužne radove na sprečavanju curenja kotlova u obje kotlovnice koji su u potpunosti dotrajali no nema novca za zamjenu tih kotlova. Oni će se sada očistiti od kamenca i n užno pokrpati da izdrže još godinu dana jer se za slijedeću godinu očekuje provođenje projekta koji je u suradnji s gradom Požegom tvrtka Komunalac podnijela Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji bi sufinancirao uređenje kotlovnice i rekonstrukciju cijelog sustava grijanja u Babinom Viru sa 40% potrebnih sredstava.
IMG 5085Ovih dana svim korisnicima grijanja u Babinom Viru bit će ponuđeni ugovori za ovu sezonu, no bitno je da ugovor osim neke preraspodjele u ugovornim odnosima ne predviđa povećanje cijene za grijanje koje plaćaju sami korisnici.
Kako je upravo u gradnji kogeneracijsko postrojenje u tvrtki Spin Valis koje će za prodaju imati velike količine toplinske energije, upitali smo direktora Bekića ima li kakvih planova za korištenje toplinske energije iz tog postrojenja koji će koristiti obnovljive izvore energije, drvo i drvne ostatke, pa da se izbjegne kao sada korištenje zaista skupog plina. – Takvo korištenje traži izgradnju toplovoda od energane do Babinog Vira što su velika ulaganja i ja tu ne vidim za sada realnu opciju toga. Treba izmijeniti GUP, projekt traži velike zahvate i pitanje je tko bi tu uložio sredstva i našao interes da provede toplovod od Spin Valisa do Babinog Vira – kaže Bekić, ali ako bi proizvođač toplinske energije našao svoju opravdanost za tu investiciju i ta opcija je otvorena za budućnost.