Ponedjeljak, 11 Kolovoz 2014 14:33

Unatoč padu broja obrtnika ima zanimanja za majstorske ispite

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROMOVIRANI NOVI MAJSTORI OBRTA  -

 POŽEGA - U Obrtničkoj komori Požeško-slavonske županije dodijeljene su diplome za deset majstora. Diplome su dobili dva majstora kuhara te po jedna automehaničar, elektromehaničar, klesar, kovač, pekar, soboslikar-ličilac, strojobravar i tokar. 
IMG 4641- Promovirali smo nove majstore obrtnike i s ovih deset, ukupno imamo 318 obrtnika koji su od 1996. godine kod nas položili majstorske ispite. Baš sam gledao od tih deset imamo devet različitih zanimanja, a vrijedi spomenuti zanimanje kovača jer jedino kod nas se može u našoj komori polagati majstorski ispit za to zanimanje na razini Republike Hrvatske. Broj obrtnika na području naše županije u stalnom je padu i trenutno ih je 938, a najveći pad je na području grada Požege. Stoga mi je posebno drago pozdraviti nove majstore i poželjeti im uspjeh - rekao je predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije Stipo Barukčić.
Novi majstori su iz naše županije ali i Osječko baranjske županije i Vukovarsko srijemske, Mario Švajda iz Čaglina, Denis Balog iz Brestovaca, Zoran Jelušić iz Velike, Krunoslav Kolar iz Jakšića, Franjo Pilon iz Požege, te Mario Matušenki iz Vinkovaca, Goran Ivančević iz Borova, Jure Rajković iz Vinkovaca, Stjepan Markulić iz Našica, Antonio Lončarević iz Našica.
IMG 4625- Hrvatska je ušla u Europsku uniju pa sam ja tu vidio priliku za napredak u životu te sam se zato odlučio položiti ovaj majstorski ispit. Inače radim u Domu za psihičke bolesne odrasle osobe Ljeskovica, a što se tiče otvaranja mojeg vlastitog obrta za sada nisam siguran, ali kako sam rekao sa ovom diplomom i ta mogućnost nije isključena - rekao je Mario Švajda.
Na dodjeli majstorskih diploma prisustvovao je i prijevoznik Valentin Majstorović iz Požege dobitnik “Zlatnih ruku” najvišeg priznanja koje je Hrvatska obrtnička komora dodijelila u povodu Dana HOK-a i 20 godina obnovljenog rada najzaslužnijim obrtnicima za izuzetna poslovna dostignuća u obrtu i zasluge u razvoju i promicanju obrtništva i malog poduzetništva.
- Punih 28 godina bavim se tim obrtom. U početku je bilo jako teško jer davne 1986. godine teško je bilo dobiti posao kao privatnik, no danas je obrt razvijen i radi drugim ritmom - rekao je Valentin uz dodatak da je prije 20-tak godina ipak bila bolja organizacija rada i naplate.
IMG 4649- Krizu svi proživljavamo no za održati se kroz sve ove godine nema tajne – potreban je red, rad i disciplina, mladim ljudima budućim naraštajima želim da imaju svoju tvrtku, svoj posao i da rade za sebe, to je najsigurniji recept - dodao je Valentin Majstorović.
U ime Grada Požege i Požeško-slavonske županije puno uspjeha u obrtničkoj budućnosti majstorima su poželjeli savjetnik požeškog gradonačelnika Borislav Miličević i županijska viša savjetnica za poljoprivredu i poduzetništvo Elvira Mirković.