Nedjelja, 22 Lipanj 2014 14:20

Kamenjača spremno čeka nove gospodarstvenike

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVRŠNA KONFERENCIJA ZA KUTJEVAČKU GOSPODARSKU ZONU  -

KUTJEVO – Danas u Gospodarskoj zoni Kamenjača u Kutjevu radi 7 gospodarstvenika koji zapošljavaju 60-tak djelatnika, a njih 13 je u fazi projektiranja ili već započete gradnje novih objekata. Svima ostalim zainteresiranim nudimo 17 ha potpuno uređene gospodarske zone sa svom potrebnom infrastrukturom – rekao je kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, na završnoj konferenciji projekta Gospodarske zone Kamenjača vrijednog oko 9 milijuna kuna. IMG 1480– Oko 75 posto financirano je iz Fonda IPA 3C, 25 posto je financirao grad Kutjevo. Sada završetkom svih infrastrukturnih radova i asfaltiranja prometnica unutar gospodarske zone vjerujemo da će se zainteresirati novi poduzetnici i strani investitori. Mi nudimo povoljne uvjete, od 2 kune po kvadratu za zemljište, te samo 1 kunu za komunalni doprinos, i mislimo da smo poželjni da poduzetnici dođu i investiraju u našu zonu. Od kada sam došao na čelo grada Kutjevo i osobno sam ostvario neke kontakte s potencijalnim ulagačima i očekujemo, i njihov dolazak.
IMG 1499Jedan od temelja razvoja je svakako gospodarstvo u Požeško-slavonskoj županiji, uvijek ističe župan Alojz Tomašević, pa je svakako uspjeh na tom polju stavljanje pred poduzetnike u potpunosti uređena gospodarska zona. – Ovaj projekt krenuo je daleko ranije, ali se zbog niza okolnosti malo odužio, no danas je i taj projekt završen. To će biti svakako novi poticaj za poduzetnike, a time najviše dobiva Kutjevo i ovaj dio naše županije. Gdje god sam ja bio u prigodi razgovarati o gospodarstvu isticao sam prednosti gospodarske zone u Kutjevu, jer već i samo ime grada je postao brand. Imamo ovdje u zoni već i vinare, ali i Simentalac koji se bavi uzgajanjem simentalskog goveda – rekao je župan Tomašević, koji ističe da su naše poduzetničke zone, posebno u Pakracu i Pleternici među najboljima u Hrvatskoj, a sada im se pridružuje i ova kompletno uređena kutjevačka zona. Kutjevački poduzetnici koji u planu imaju investicije u novj industrijskoj zoni– Problem je jedino u sjedištu naše županije u gradu Požegi, jer tamo se netko bavio desetak godina samim sobom i danas još nemamo uređenu gospodarsku zonu. No nova mlada ekipa u gradu Požegi donijela je sve akte za osnivanje dvije nove zone, osigurano je zemljište i intenzivno se radi na osposobljavanju tih zona. To moramo podržati i razvijati. I naše općine u nekim fazama razvoja imaju svoje gospodarske zone.
Jedan od poduzetnika koji je već podigao objekt za novu proizvodnju je poznati kulenar Vjenceslav Hruška iz Bjeliševca. Kulenar Vjenceslav HruškaOn je planirao današnju proizvodnju od 2.000 kg kulena koju ima uvijek unaprijed prodanu uvećati za desetak puta, no naišao je na prepreku upravo u završnom dijelu. Nedostatak financijskih sredstava, pošto mu država nije isplatila povrat kapitalnih ulaganja koji je bio planiran u financijskoj konstrukciji pokušao je riješiti kroz kredit poslovnih banaka. – Nema nitko razumijevanja za proizvodnju, ne želi nitko dati novac za to. Da sutra želim kupiti Mercedes dobio bih kredit bez problema, ali ja sam mali poduzetnik, proizvođač kulena, iako imam sigurno prodaju, nagrađene proizvode, nitko to ne želi financirati. Ja sada moram čekati da vratim kredit koji otplaćujem još dvije godine, da bi mogao podići novi za završnu nabavu opreme za proizvodnju, a već danas bi mogao proizvoditi bar 10 tona kulena i 10 tona ostalih suhomesnatih proizvoda, za što imam tržište, zaposliti uz svoju obitelj i pet radnika – požalio se kulenar Hruška, koji u svoj nedovršeni objekt u zoni gleda već dvije godine, a istovremeno se pati s proizvodnjom u malom obiteljskom pogonu, koji je po mogućnostima proizvodnje suhomesnatih proizvoda davno prevazišao.
Novi pogon za proizvodnju kulena stoji dvije godine nedovršenNovi investitor koji je kupio zemljište i danas radi projekt za objekt i vinarski podrum je i poznati enolog i vinar Ivica Perak. – Početak ove zone je jako dobar i treba sada raditi na privlačenju novih investitora, koji u fazi razvoja sada mogu koristiti EU fondove. Ovo je respektabilna zona po svom uređenju u Hrvatskoj, jer imamo puno zona koje su to samo po nazivu a nemaju ni metar asfalta. Ja sam kupio zemljište i planiram ovdje raditi novi podrum jer mi je postojeći mali. Obrađujem 11 ha vinograda, a otkupljujem grožđe od kooperanata, koje planiram znatno povećati. Zbog toga sam danas ovdje, jer projekt mi je u završnoj fazi. Planiram u gradnji svakako koristiti i sredstva EU fondova jer se radi o milijunskim iznosima ulaganja. Kako nemam dovoljne količine vina za potražnju koju imam za svojim vinom investicija je svakako opravdana i nužna što prije – kaže Perak koji je osim vrsni stručnjak za vina koju je dokazao još kao glavni enolog u najvećoj vinarskoj kući u Kutjevu, pokazao i kao dobar promotor i prodavač svojih kvalitetnih vina za koja je dobio već niz zlatnih medalja i šampionskih titula. Bit će to moderni podrum koji će biti prilagođen kupcu i potrošaču sa vinotekom i kušaonicom vina kakvih ima u Europi.
Kutjevačka zona ima izgrađeno i asfaltirano 1.940 metara prometnica punog profila s odvodom oborinskih voda, 450 uređenih parkirališnih mjesta 1.142 metra vodovoda, 62 stupa i lampe javne rasvjete, provedenu kanalizaciju, električnu energiju, plinsku mrežu, telefonske instalacije, te dva uređena izlaza iz zone na državnu cestu. U zoni se nalazi i veliki trgovački centar KTC sa ugostiteljstvom i velikim restoranom i tvrtka Lozni cijepovi talijanskog investitora.