Četvrtak, 08 Svibanj 2014 13:05

U četiri tvrtke zaposleno gotovo 300 ljudi

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

NAJVEĆI INVESTITORI PROTEKLIH GODINA U PAKRACU SU TALIJANI -

PAKRAC - U posljednjih desetak godina najveći investitori u Pakracu su Talijani koji sada u tvrtkama u kojima imaju većinsko vlasništvo zapošljavaju gotovo 300 ljudi. Glavni 'krivci' za to su pripadnici talijanske nacionalne manjine koji još od 19. stoljeća žive u pakračkom kraju a u ratnim i poratnim D.E.M. d.o.o. Alen Orzes vlasnikgodinama su bili u kontaktu s poduzetnicima u Italiji.
Prvi se u pakračkoj poduzetničkoj zoni 'nastanio' Alen Orzes. U poduzetničkom inkubatoru je iznajmio prostor i počeo proizvoditi dijelove za električne aparate u kućanstvu. - Talijani su u posao ušli 2003. godine i tada je počelo širenje. Vlastitu proizvodnu halu izgradili smo 2006. godine i u razna proširenja i opremanja prostora proteklih godina je uloženo oko 8 milijuna kuna. Broj zaposlenih je trenutno 250 – kazao je suvlasnik i direktor Alen Orzes.
I Dalibor Speranza ima talijanske korijene i u pakračku poduzetničku zonu je došao ubrzo nakon Alena Orzesa, 2005. godine. U iznajmljenom prostoru najprije su radila tri radnika, potom sedam a sastavljali su električne ormariće za koje su dijelovi stizali iz Italije. Većinski vlasnici tvrtke "Elekta", u kojoj je Dalibor direktor, su Talijani koji su vlastitu halu u poduzetničkoj zoni izgradili su 2010. godine i u nju uložili 2,5 milijuna kuna. - U jednom trenutku smo ELEKTA01 PAKRACzapošljavali čak 65 radnika no, kriza je i nas zahvatila krajem 2012. godine, počeli su nam otkazivati narudžbe i morali smo otpustiti dosta ljudi. Cijelu prošlu godinu smo se borili, tražili nove kupce...i uspjeli smo 'preživjeti'. Sada se proizvodnja ustalila, trenutno nas je 20 i nadam se kako ćemo sada ponovo 'rasti' – rekao je Speranza.
Životna priča Denisa Zandone slična je mnogim 'talijanskim' pričama u pakračkom kraju – kao malo dijete s roditeljima je početkom rata otišao u Italiju, tamo je odrastao i školovao se. Ponuda talijanskih investitora je stigla 2012. godine i on se odlučio vratiti u Hrvatsku. Osnovao je Ices d.o.o. kojemu je većinski vlasnik talijanski ICES-EBM i u iznajmljenom prostoru poduzetničkog inkubatora počeo proizvoditi zavojnice za industriju. - Bilo nas je četvero u početku a prošle godine smo povećavali broj zaposlenih i sada nas je 16. Uskoro se selimo i u susjedni prostor jer širimo proizvodnju. U pokretanje proizvodnje i postepeno širenje do sada je uloženo više od 100 tisuća eura – kazao je Denis.
Posljednji je u pakračku poduzetničku zonu došao Sandro De Cas. Iz Italije, u koju je s obitelji također otišao u ratnim godinama, vratio se u studenom 2013. godine i uz pomoć talijanskih investitora osnovao "Premek" d.o.o. U veljači ove godine u drugom poduzetničkom inkubatoru je počela proizvodnja auspuha za tvornicu Fiat. - Tu smo sad nas trojica, uskoro nam stiže još jedan radnik. Planiramo se širiti tijekom godine a koliko, ovisit će o narudžbama – kazao je Sandro. Tu međutim, talijanska 'priča' za Pakračane ne završava. - Nedavno smo bili u Italiji i razgovarali s investitorima koji su zainteresirani doći u Pakrac. Da li će investirati u neku od postojećih firmi, da li će nešto novo otvoriti i graditi... to je sve još u fazi dogovora i njihova odluka će se znati do ljeta – najavio je gradonačelnik Davor Huška.