Četvrtak, 20 Ožujak 2014 10:45

Najviše sam se bavio problemom razvoja gospodarstva

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEŠKO SLAVONSKI ŽUPAN ALOJZ TOMAŠEVIĆ PODNIO SKUPŠTINI ŽUPANIJE SVOJE PRVO POLUGODIŠNJE IZVJEŠĆE O RADU -

Čime ste se najviše bavili u proteklom razdoblju i što ćete prezentirati o svom radu vijećnicima Skupštine županije?

- U protekli 6 mjeseci sam se intenzivno bavio i davao potporu svim gospodarstvenicima. Rad sa gospodarstvenicima, suradnja sa gospodarstvenicima i kompletno naše gospodarstvo koje želimo pomaknuti i podići na razinu koju ja vidim daleko drugačiju, daleko višu i daleko razvijeniju. U tom kontekstu da bi mogli surađivati da bi mogli dati potporu i od županije, ja sam sa svojim suradnicima ili osobno obilazio proteklih 6 mjeseci naše gospodarstvenike od Pakraca, Lipika, Pleternice, svake općine, svakoga grada i nastavljamo s time jasno i u gradu Požegi obišli smo jedan dio privrednih subjekata i gospodarstvenika. Ovdje želim napomenuti da mi je namjera upoznati se sa stanjem i problematikom kojim se susreću. Želim se zahvaliti gospodarstvenicima što su pronašli vrijeme, mjesto i mogućnost da nas i mene kao župana provedu kroz svoje radne organizacije, upoznaju sa proizvodnjom i materijalima, budućnosti razvoja ali i problematikom. Htio bi istaknuti da problema ima i biti će ih ali je važno da zajednički koliko je god moguće, da te probleme riješimo, odnosno pronaći one okvire gdje županija, a u tome dijelu općine i gradovi mogu pružiti potporu našim gospodarstvenicima. Ja čestitam svima njima koje sam do sada obišao i vidio da je upravo ovo vrijeme teško recesijsko vrijeme, naši gospodarstvenici su se održali na tržištu i oni koji se baziraju prema izvozu. Danas je važno ako ne razviti nova radna mjesta, zadržati postojeća zato čestitam svima koji su uspješni i vjerujem da oni malo manje uspješni će uspjeti ove godine ili narednih godina povući dio sredstava koja su na raspolaganju iz strukturnih fondova i ostalih fondova iz Europske unije.

Kako mislite pomoći gospodarstvenicima na ovom novom europskom putu?

- U tom kontekstu mi želimo kroz našu Razvojnu agenciju dati potporu gospodarstvenicima gdje oni vide sebe u svojim razvojnim programima ili onim modelima razvoja svojih poduzeća da županija sudjeluje aktivno u pripremi projekata, izradi projekata a između ostalog i savjetima. Na taj način mi smo ovdje kroz našu županiju i županijsku vijećnicu održali niz sastanaka, upoznali preko Razvojne agencije o mogućnostima i planovima, već za ovu godinu i narednu, upravo kroz strukturne fondove, što to naši gospodarstvenici mogu očekivati. Osobno mi je žao što već prošle godine nismo uspjeli povući 330 milijuna eura kroz poljoprivredu i ove godine očekujemo ako ne i prije a najave su iz ministarstava da do kraja godine možemo očekivati natječaje. Mi smo poljoprivredna županija, pod navodnike poljoprivredna, dapače želimo staviti poljoprivredu na mjesto koje pripada sa prehrambenom industrijom, turizmom i svemu onome što zapravo i kojem smjeru idemo. Ruralni razvoj je veoma važan jer vama je poznato da osim grada Zagreba cijela Hrvatska ide u kategoriju ruralnog razvoja i tu imamo nekoliko milijardi eura spremnih za Hrvatsku. Ja vjerujem da će ove jeseni biti spremni i otvoreni natječaji i za narednu godinu te da će naši gospodarstvenici ali i obiteljska gospodarstva, a proizvodnju svakako želimo kroz zadrugarstvo i obiteljska gospodarstva dizati na višu razinu. Mi ćemo u tom kontekstu biti njima na raspolaganju i pomoći i svemu onome što oni zapravo budu htjeli. Htio bi napomenuti da potičemo određeno zadrugarstvo. Mi smo ovdje u županiji u suradnji sa ostalim udrugama u tijeku osnivanja i pripreme Saveza svih poljoprivrednih udruga gdje ja dajem potporu kako zadrugarstvu tako i savezu udruga koji će dati upravo one odgovore u kojem smjeru poljoprivreda treba ići. Ovdje ističemIMG 1119 voćarstvo jer smatram da naša županija svakako prostora ima još mogućih i većih od sadašnje proizvodnje i prerade jabuka, šljiva i svega onoga što naše podneblje može pružiti.

Brojne zemlje već su taj put prešle i savladale, možemo li koristiti njihova iskustva?

- Imali smo nekoliko susreta i sastanaka i izvan granica Republike Hrvatske. Ovdje su kod mene bili veleposlanici Austrije, Azerbajdžana, Ukrajine predstavnici parlamenta Turske, jedne značajne zemlje koja je apsolutno 6. u svijetu po proizvodnji u poljoprivredi i mogu nam koristiti njihova iskustva. Bio sam prošle godine u Austriji, dobio sam ponovni poziv i vidjet ću koliko ću biti u mogućnosti otići tamo. Naime jedna Austrijska tvrtka želi ulagati ovdje kod nas u Požegi u obnovljive izvore energije, a prije svega u toplovode. To je jedan projekt koji oni rade sa našim privrednicima, a između ostaloga pitanje mljekarske proizvodnje svakako je važno za nas, znati koristiti programe i projekte kako to rade u razvijenim zemljama. U tome dijelu nastojim biti sa našim seljacima i našim farmerima i vjerujem da ćemo projekte zajednički podupirati da mljekarstvo i stočarstvo u cijelosti pokrenemo. Kroz stočarstvo dodajem i model i projekt uzgoja crne slavonske svinje. Županija podupire taj projekt analize DNK koja će nam dati odgovore koliko stada mi matičnog imamo da bi mi mogli podupirati proizvodnju. Želimo našu poljoprivredu povezati i sa turizmom Jadrana i tu također imamo uspješnih kontakata s tvrtkama s mora. Proizvodnja pršuta za nas je svakako interesantna jer možemo proizvesti sirovinu za istarske i dalmatinske pršutane, koju oni danas uvoze.

Koji projekt na poticaj županije je već izgledan za provođenje?

- Projekt Kuća graševine koja je izuzetno važna za nas i zbog tradicije ali i branda koji možemo pružiti Europi, možemo pružiti Hrvatskoj. To je projekt kojeg je nositelj županija, to je multimedijalni i edukacijski centar koji se povezuje sa gradom Kutjevom, gradom Pleternicom i gradom Pakracem, dakle možemo reći tri vinogorja u tome dijelu sudjeluju a projekt je vrijedan preko 7 milijuna eura. Dobili smo potporu Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva turizma gdje je projekt prihvaćen i tražimo sada sredstva za izradu dokumentacije i onda nam slijedi apliciranje prema strukturnim fondovima EU. To je jedna izvrsna priča, koja će objediniti mnoge.
Drugi projekt koji smo pokrenuli u suradnji i s Bjelovarsko-bilogorskom županijom je povezivanje grada Pakraca, grada Lipika i Daruvara. To je projekt vrijedan preko 40 milijuna eura za uspostavu velikog zdravstveno-lječilišnog centra, korištenjem ljekovitih voda u termama. Interes tu imaju i strani ulagači i EU fondovi, a od toga možemo povlačiti i turizam prema Velikoj, Kaptolu, Kutjevu.

Zalažete se i za drugačiji pristup školovanju mladih ljudi ?

- Ja želim sasvim drugačiji pristup školstvu, jer smatram da naše mlade srednjoškolce moramo bolje i kvalitetnije pripremati za izlazak u život kada izađu iz srednje škole. Tu svakako mislim na Poljoprivredno prehrambenu školu koja može pripremiti mlade ljude da bi mogli voditi svoja obiteljska poljoprivredna i druga gospodarstva. Stoga potičemo razvojne planove poljoprivredne škole u osnivanju novih praktikuma, laboratorija, proizvodnih kapaciteta, širenje voćnjaka i vinograda, osnivanje farme i osposobljavanja za nova zanimanja. Osnivamo i srednju školu u Pleternici, uz ekonomsku školu i programe obrtništva i ugostiteljske struke. Ja osobno potičem i dogovaram osnivanje prve srednje vojne škole u Hrvatskoj. Ona će biti upravo ovdje u Požegi gdje imamo sve uvjete za to. Krenulo bi sa prva tri razreda tehničke naobrazbe za potrebe hrvatske kopnene vojske.