Subota, 15 Ožujak 2014 16:49

Kriza ne potiče vinogradare na sadnju novih nasada

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

TVRTKA ZA PROIZVODNJU LOZNIH CIJEPOVA RADI TEK S TREĆINOM KAPACITETA  -

KUTJEVO – Višegodišnja kriza u gospodarstvu uvelike se odrazila i na jedinu rasadničarsku tvrtku koja se bavi proizvodnjom rasadnog materijala za vinogradare na području Slavonije. Kutjevačka tvrtka Lozni cijepovi d.o.o. u većinskom vlasništvu talijanskog osnivača prije deset godina kada je osnovana imala je odličnu i blistavu perspektivu, jer je na veliko poticana sadnja novih vinograda, od države, ali i lokalne zajednice. Cilj je bio snabdjeti to tada vapijuće tržište hrvatske za loznim cijepovima i ponuditi kvalitetne cijepove u zemlje okruženja. Prvih godina rada tvrtka je proizvodila preko 3 milijuna sadnica godišnje i zapošljavala preko 50 djelatnika.
IMG 1133- Ovdje u kutjevačkoj industrijskoj zoni podignute su proizvodne hale, hladnjače za sadni materijal, dvije komore od 650 kvadrata za pospješivanje novih sadnica na ukupnoj površini od 2 ha. To je kapacitet za 30% hrvatskih potreba za sadnim materijalom u vinogradarstvu. No evo danas radimo tek na 30% proizvodnje i ove godine proizvesti ćemo samo 1,2 milijuna sadnica za vinogradare. Osjetili smo krizu koja je zahvatila vinogradare ali i politika to više na potencira, kao prije kad su se planirale i poticale desetine tisuća hektara novih vinograda – kaže Božo IMG 1130Bokšić, dipl. agr. voditelj proizvodnje koja danas zapošljava 17 djelatnika. Iako su svi hvalili investiciju država se nikada nije odredila prema rasadničarstvu, pa današnjih 200 ha zemljišta koje koriste u proizvodnji uglavnom imaju zakupljeno od privatnih osoba, što je znatno skuplje nego da su dobili državnu zemlju, koju su tražili, ali ...
Najzastupljenija u proizvodnji nam je sadnica sorte graševina, oko 30%, a proizvodimo još plavac mali, malvaziju, rajnski rizling, bijeli i sivi pinot, stolni sortiment, ukupno preko 50 sorata vinove loze. Proizvodnja se odvija po vrhunskoj talijanskoj tehnologiji koja proizvodnju sadnog materijala razvija 70 godina. Ove godine na 13 ha organiziramo proizvodnju koja obvezno ima navodnjavanje kap po kap, jer u rasadničarstvu sve mora biti pod kontrolom, ne možemo ovisiti o atmosferskim prilikama – dodaje Bokšić.
IMG 1131S proizvodnjom i problematikom Loznih cjepova d.o.o., tehnička direktorica Sabina Kavazović upoznala je požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića koji obilazi gospodarstvenike na kutjevačkom području. - Ovo je specifična tvrtka i dobili smo nova saznanja o nastojanjima ove tvrtke da povećaju proizvodnju s kojom moraju izaći na europsko i svjetsko tržište. Žao mi je što proces proizvodnje koji je pokrenut s velikim brojem zaposlenih zaustavljen. No siguran sam da na dobrim temeljima na kojima je postavljena ova proizvodnja ima budućnost i da će uspješno savladati ove probleme i da će se potrebe za sadnim materijalom povećati. No da bi se proces proizvodnje mogao širiti moraju imati zemljište, a da bi dobili zemljište mora biti dobra komunikacija s lokalnom zajednicom i Agencijom za raspolaganje državnim zemljištem, koja po dobivenoj informaciji do sada nije bila dobra. Drago nam je da se najviše kupuje naša najčešća sorta graševina, jer se i nalazimo u gradu graševine koji ima i Trg graševine u Kutjevu. U županiji kojoj je glavna odrednica razvoj poljoprivrede ova tvrtka svakako ima svoje mjesto i može očekivati pomoć i potporu županije u daljem razvoju – rekao je župan Alojz Tomašević.