Subota, 01 Ožujak 2014 11:05

Registrirano još samo 937 obrtničkih radnji

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

GOSPODARSKA KRIZA JE OSTAVILA TRAG NA OBRTNIŠTVU  -

POŽEGA – Gospodarska kriza koja je 2008. godine zahvatila cijeli svijet, pa onda i Hrvatsku zatekla nas je sa 1.150 prijavljenih obrtničkih radnji na području Požeško-slavonske županije. Prvo su se na udaru našli građevinski obrtnici, pa obrtničke radnje koje su se bavile trgovinom na veliko i malo, prijevozničkim uslugama, a tek onda proizvodni obrti, ali i obrtnici kojim su se bavili ugostiteljstvom.
 IMG 4213- Mi svaki mjesec radimo izvješće, koliko se obrtnika odjavilo ili prestalo s radom, a koliko je novih podnijelo prijavu o početku poslovanja. Sa 31. siječnja ove godine imali smo 937 aktivnih obrta. Samo u prošloj godini broj obrtnika je manji za 49, jer smo na početku 2013. godine imali još 986 aktivnih obrta – rekao je  Zvonko Martinović, tajnik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije.
Veliki broj obrtnika koji još radi smanjivao je broj zaposlenih, tako da se u obrtništvu svakodnevno smanjuje broj zaposlenih radnika. Obrtnici se svakodnevno suočavaju s nelikvidnošću, nemogućnosti da uredno naplaćuju svoj rad, veliki broj obrtnika je u blokadi ili otežano posluju. Smanjile su se i investicije, i ovaj dio privrede, za koji su uvijek svi isticali kako je najžilaviji dio gospodarstva, polagano ali sigurno gubi ovu dionicu. Mnogi od njih neće dočekati oporavak gospodarstva, a oni koji unatoč svemu opstanu teško će doći do novih tehnologija, unapređenja proizvodnje bez velikih poticaja.
Sve tužniju sliku pokazuje i sve više praznih lokala i poslovnih prostora, pa i u najatraktivnijem sjedištu grada Požege, od Trga sv. Trojstva, kroz pješačku zonu do kraja ulice Stjepana Radića.