Petak, 07 Veljača 2014 10:31

Počela Zimska škola rezidbe voćaka

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

U VOĆNJACIMA POLJOPRIVREDNO PREHRAMBENE ŠKOLE POŽEGA -

POŽEGA - I ove kao i prijašnjih godina tijekom zimskih mjeseci organizira se Zimska škola rezidbe voćaka. Ove godine škola je počela 4. veljače, a trajati će nekoliko dana. Teorijski dio se održava u vijećnici općine Kaptol, a praktični dio na različitim lokacijama oko Kaptola i Požege. Cilj organiziranja IMG 2920ove škole je podizanje razine znanja iz rezidbe kako onima koji se tim poslom profesionalno bave tako i onima kojim je voćarstvo hobi. Nakon 3 sata predavanja o vrstama jabuka, vrstama stabala jabuke, te alatu kojim se ona obrezuje došli su i do praktičnog dijela. Polaznici su išli u školski voćnjak Poljoprivredno prehrambene škole u Požegi gdje su mogli vidjeti kako se pravilno trebaju obrezivati stabala Jabuke. Ove godine ima nešto manje polaznika nego prošle godine ali su svi jako zainteresirani i spremni na učenje i rad, također su im se priključili i učenici Poljoprivredno IMG 2911prehrambene škole pri obrezivanju voćnjaka, a prve praktične sate pohodio je i zamjenik župana Ferdinand Troha, inače hobista voćar.
Škola je potpuno besplatna, a organizator Savjetodavna služba Požeško-slavonske županije od polaznika traži samo da ponesu svoj pribor za orezivanje, škare, pilu, brusni papir ili fini brus za oštrenje alata i rukavice za zaštitu ruku.
- Na zimsku školu rezidbe dolazim već sedmu godinu i nije mi problem putovati 30 kilometara kao bi naučio nešto novo i obnovio staro znanje, inače se bavim voćarstvom iz hobija imam oko dva jutra raznih voćaka i šljiva. Što se sam rezidbe tiče nije ništa problem rezati, ali je problem kasnije skupljati odrezane grane - rekao nam je Ivica iz Sovskog dola
- Ove godine sam prvi puta došla s svojim sinom jer smo prošle godine posadili voćnjak pa ćemo ove godine tek prvi puta obrezivati voćke. Jako sam oduševljena sa seminarom koji smo slušali prije nego smo došli u voćnjak i svima bi predložila da dođu i da se priključe zimskoj školi, inače sam izIMG 2942 Slavonskog Broda i tamo imamo oko 500 voćaka raznih vrsta, neke su stare oko 3 godine, a veći dio je od prošle godine. - izjavila je Vera Baračević iz Slav. Broda.
I ostali sudionici zimske škole rezidbe istakli su da će im naučeno jako pomoći u održavanju svojih voćnjaka, a mnogi od njih od hobističkih površina uskoro kreću i na ozbiljnije površine voćnjaka.