Subota, 30 Studeni 2013 16:34

Investicije u energiju i proizvodnju 12 milijuna eura

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

DRVNU INDUSTRIJU SPIN VALIS POSJETILI IZ LOKALNE SAMOUPRAVE  -

POŽEGA – Želeći doznati s kojim problemima se susreću gospodarstvenici na području Požeštine požeško-slavonski Župan Alojz Tomašević i požeški gradonačelnik Vedran Neferović proteklih nekoliko tjedana obilaze sve tvrtke. U posjeti Drvnoj industriji Spin Valis koja se priprema za velike investicije priključili su se i mediji. Posjet je započeo u prošle godine otvorenom salonu namještaja gdje je direktor Zdravko Jelčić upoznao nazočne s novim namještajem od masivnog drveta s kojim su na nedavnoj Ambijenti osvojili nagrade.
IMG 3278Danas je Spin Valis najveći proizvođač namještaja iz masivnog drveta u Hrvatskoj i jedan od najvećih izvoznika u drvnoj industriji koji izvozi 85% cjelokupne proizvodnje i regionalni lider. Zapošljava 500-njak radnika i ostvaruju punu zaposlenost svojih kapaciteta što ih tjera na nove investicije i povećanje proizvodnje. - Danas je to veliko bogatstvo jer i u Europi otvaranje jednog radnog mjesta košta oko 150 tisuća eura. Zadovoljstvo je imati toliki broj zaposlenih ali i sačuvati tu zaposlenost. Preduvjet tome su investicije, ali i održivost tih radnih mjesta osiguravaju samo nove investicije. Stoga se mi nalazimo pred investicijskim ciklusom vrijednim od 12 – 13 milijuna eura. Dobili smo lokacijsku dozvolu i očekujemo uskoro građevinsku dozvolu za izgradnju kogeneracijskog postrojenja za proizvodnju toplinske energije kojom ćemo moći proširiti proizvodnju i sušenje, te s viškom energije proizvoditi električnu energiju koju ćemo prodavati sustavu HEP-a. Raspisali smo međunarodni tender za opremu, u vrijednosti 6 milijuna eura – istakao je Jelčić, koji pojašnjava da će kogeneracijsko postrojenje trošiti sav otpadni drvni materijal koji se stvara u proizvodnji i preradi drveta. Gradnja objekta kreće sljedeće godine, no financiranje ide isključivo iz vlastitih sredstava i sredstava kredita poslovnih banaka, jer natječaji za financiranje takvih projekata iz EU sredstava kasne, ministarstva ih još nisu raspisala, a investicija mora ići. Možda u tijeku investicije budu mogli konkurirati za neka sredstva ako ministarstva u dogledno vrijeme otvore takve natječaje koje Europa financira.
 - Druga investicija je ulaganje u informatiziranje proizvodnje, i prvi u Hrvatskoj nabavljamo Microsoftove programe Vizional Dinamic kojim ćemo biti puno efikasniji i konkurentniji u proizvodnji. Ulažemo i u novu opremu u strojeve za optimalno krojenje drveta, lijepljenje, novi sušarski blok od tisuću kubika, i te investicije će iznosi oko 6 milijuna kuna. Mislim da u Hrvatsku dolazi vrijeme kada u potpunosti do izražaja dolazi proizvodnja i izvoz. To je ono što je Hrvatskoj nasušno potrebno – rekao je direktor Jelčić očekujući da će sva ulaganja uz bolju tehnologiju donijeti puno veću proizvodnju, ali da neće opterećivati troškove s velikim zapošljavanjem.
Sada Spin Valis najveći dio proizvodnje izvozi u Njemačku, ali i Austrija, Italija, Belgija, Švedska, ali pohvalio se jelčić i jedina drvna industrija iz Hrvatske koja izvozi u Ameriku, gdje im se otvara veliko tržište. Pripremaju i petnaestak novih proizvoda koja traže zahtjevna zapadna tržišta.
 - Oni koji znaju što hoće i imaju model kojim žele upravljati mogu biti uspješni. Nade za požeško gospodarstvo sigurno ima jer dokaz je upravo Spin Valis. Stoga čestitam direktoru Jelčiću koji godinama uspješno upravlja ovim sustavom, ne zaustavlja se nego želi ulagati u nove sustave. Na žalost ova Vlada govori jedno a provodi drugo. Natječaja nema, da bi mi razvijali gospodarstvo i davali mu potporu sredstvima koja postoje u EU moraju ministarstva potjerati svoju birokraciju na rad – istakao je župan Tomašević za posjete Spin Valisu.
Drvoprerađivačka industrija je u proteklom periodu imala problema a Spin Valis je tvrtka primjer koja je sve to prebrodila. Ima jasne razvojne planove koji se vežu ne samo uz proizvodnju nego i energetiku, što smatram izuzetno dobro i prvi su na ovom našem području i s time – dodao je gradonačelnik Neferović koji očekuje od novih ulaganja i nova radna mjesta za građane Požege.