Petak, 27 Rujan 2024 14:31

Zahtjev za ispravak tvrtke Mistral d.o.o. iz Splita - nisu proizvođač povučenog ajvara iz Kauflanda nego uvoznik predmetnog proizvoda

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Tvrtka Mistral d.o.o. iz Splita je zatražila objavu ispravka koji se odnosi na tekst objavljen na stranicama našeg portala pod nazivom "Kaufland poslao obavijest potrošačima o povlačenju Vipro Ajvara u staklenkama od 550 grama zbog mogućnosti komadića stakla u ajvaru".

Prvenstveno se ističe kako je Podnositelj / Mistral d.o.o. nastupao isključivo kao uvoznik predmetnog proizvoda te da se isti ne bavi proizvodnjom nego mu je glavni predmet djelatnosti trgovina. Slijedom iznesenog, navod da je društvo Mistral d.o.o. proizvođač predmetnog ajvara je u potpunosti netočan. Podnositelj ističe kako je predmetni ajvar uvezao sukladno svim važečim pozitivnim prpisima te je, prilikom uvoza, obavljena analiza kojom je utvrđeno da uzorak odgovara zahtjevima Uredbe (EZ) br. 396/2005 Europskog Parlamenta i Vijeća od 23. veljače 2005. o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla i o izmjeni direktive Vijeća 91/414/EEZ te da je sukladan odredbama Uredbe komisije (EU) br. 1129/2011 o izmjeni Priloga II. Uredbe (EZ) br. 1333/2008 Europskog parlamenta i Vijeća o popisu Unije prehrambenih aditiva. Slijedom iznesenog, Podnositelj nije znao, niti je imao raztloga posumnjati da bi uvezeni proizvod eventualno bio neispravan, a radi čega isti ne bi podoban za dalju distribuciju.

Ističe se kako je Podnositelj čim je došao do saznanja da je predmetni ajvar možebitno neispravan za konzumiranje: o tome obavijestio Državni inspektorat RH, proveo javni opoziv proizvoda, od proizvođača ajvara opetovano tražio potvrdu da je proizvodnja obavljena sukladno važećim propisima, sukladno uputi Državnog inspektprata RH predao predmetni proizvod na analizu Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije., dakle, poduzeo sve mjere kako bi se pravilno utvrdilo činjenično stanje te spriječio nastanak eventualne štete kupcima.

Naša redakcija objavljuje ovaj zahtjev za ispravkom iako smo mi samo objavili obavijest od tvrtke Kaufland u kojemu oni obavješatvaju javnost i svoje potrošače da se povlači predmetni Ajvar i kao proizvođača navode splitsku tvrtku, a kako sada oni demantiraju da su proizvođač nego samo uvoznik. Kako u naslovu uopće nismo ni spominjali tvtrku Mistral d.o.o. Split njihova tvrdnja "da smo senzacionalističkim naslovom članka životno je za očekivati da će čitatelji negativno percipirati podnositelja kao osobu koja na tržište stavlja neispravne proizvode opasne po život i zdravlje kupaca", se na nas ipak ne odnosi, budući da su obavijest Kauflanda o povlačenju predmetnog ajvara obavijestili brojni mediji u RH, možda je netko od medija i spomenu tvrtku Mistral Split i u naslovu.. U originalnom članku u kojemu samo prenosimo obavijest sa stranica Kauflanda ispravili smo navod o proizvođaču i napisali da je uvoznik ajvara Mistral Split.