Ponedjeljak, 07 Listopad 2013 12:53

Djeca se okušala u proizvodnji i prodaji

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

PROJEKT „MINI PODUZETNIK“ NASTAVLJA DALJE -

POŽEGA – U sklopu projekta „Mini poduzetnik“ na veleučilištu u Požegi realizirana je 6. aktivnost u kojoj su sudjelovala djeca iz Dječjeg vrtića sv. Leopold Mandić i učenici 2. b i 3. c razreda OŠ Julija Kempfa.

 - Danas je riječ je o simulaciji virtualnog poduzeća pri kojoj djeca sudjeluju u svim poslovnim procesima od skladištenja, nabave, proizvodnje, prodaje, marketinga i financija. Nakon predavanja o „Novcu i poduzetništvu“ i „Priče o bogatstvu, učenju i znanju“ djeca su krenula u rad s virtualnim poduzećem koje proizvodi voćne salate i voćne sokove – istakla je Hrvojka Dubiel Potnik, Montessori odgajateljica i voditeljica projekta.IMG 0541

Djeca su kao u pravoj tvrtki narudžbom zatražila od skladišta sirovinu, ovaj puta desetak vrsta voća, a sve preko službe nabave. Voće je dostavljeno u proizvodnju u kojoj su mali majstori vješto radili noževima i sjeckali svježe voće u voćne salate. U isto vrijeme odjel za marketing je smišljao domišljate reklame kako što bolje prezentirati voćne salate i učinit ih poželjnim za kupce. Odjel prodaje radio je kalkulacije, određivao cijene i smišljao plan prodaje, a u financijama su isplaćivali dobavljače, izračunavali plaće radnika u procesu proizvodnje i provjeravali da li je prodaja uspjela nešto i zaraditi. Za cijeli proces osmislili su i dokumente koji prate cijeli proces proizvodnje, a radili su i sa kopijama novca, sve u realnom i stvarnom vremenu.

Na kraju su svi zajedno degustirali svoje proizvode, voćne salate i sokove i zaključili da su zaista uz malu pomoć voditelja dobro savladali svoje prve poduzetničke korake.