Nedjelja, 18 Veljača 2024 09:10

Održan Dan poslova u Požegi i susreti s poslodavcima koji zapošljavaju radnike

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - U organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Požega te u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, u Požegi je održan Dan poslova, koji je bio prilika za ostvarivanje kontakta između poslodavaca, učenika završnih razreda srednjih škola, studenata i nezaposlenih osoba.

img 4153 1

 

Na Danu poslova učenici Obrtničke škole i Poljoprivredno-prehrambene škole prezentirali su svoje praktične radove, predstavljen je i Studentski servis Studentskog centra, kao i Učenički servis, a održan je i Speed dating, odnosno kratki razgovori poslodavaca i posloprimaca.

Ove godine Dani poslova održavaju se u svih pet slavonskih županija, a ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje, Luka Čirko, istaknuo je kako su prilike za zaposlenje velike. - Šanse za zaposlenje svih su velike, kroz ovaj način posredovanja mi kao ministarstvo zajedno sa Zavodom za zapošljavanje aktivno sudjelujemo u svim procesima. Tako na raspolaganju imamo i Mjere aktivne politike zapošljavanja gdje kroz sufinanciranje potičemo njihovo zapošljavanje. U pokazateljima kod sezonskih poslova bilježimo pozitivne trendove, sezona je sve duža i duža, a time i njihovo zaposlenje. Kroz taj vid zapošljavanja i kroz novi institut stalnog sezonca na neodređeno radno vrijeme, što smo uspostavili kroz novi Zakon o radu, oni praktički mogu raditi cijele godine.

IMG 4126

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ante Lončar, naglasio je kako je na području Republike Hrvatske posljednjih godina prisutan konstantan trend smanjenja nezaposlenosti. - Okrenuti smo prema učenicima viših razreda kako bi ih spojili s poslodavcima, a sve kako bi ih povezali s tržištem rada. To je jedna od naših aktivnosti koje provodimo paralelno s Mjerama aktivne politike zapošljavanja, s vaučerima za obrazovanje, tako da danas Hrvatski zavod za zapošljavanje može ponuditi više usluga i mogućnosti nezaposlenim osobama, ali i svima onima koji se žele razvijati na tržištu rada u Republici Hrvatskoj. Danas imamo negdje oko 117 tisuća nezaposlenih osoba i možemo reći da je hrvatsko tržište rada dosta dinamično. Imamo konstantan pad nezaposlenosti proteklih nekoliko godina, a s obzirom na to da idu turistička i građevinska sezona, bit će veliko povlačenje sa zavoda, mislim da ćemo dosegnuti najniže stope registrirane nezaposlenosti u povijesti Hrvatske. Ostaje jedan dio dugotrajno nezaposlenih osoba, prema kojima nastojimo kroz druge programe iskoristiti sve mogućnosti kako bi ih pripremili na tržište rada.

img 4107

Pozitivni trendovi vidljivi su i na području Požeško-slavonske županije koja također bilježi porast broja radnih mjesta, rekla je županica Antonija Jozić. - Gospodarstvo se razvija, danas je daleko veći broj zaposlenih u Požeško-slavonskoj županiji nego što je to bilo prije nekoliko godina. U Hrvatskoj se bilježe rekordne brojke zaposlenih osoba, preko milijun i šesto pedeset tisuća. Što se tiče Požeško-slavonske županije, mi smo tu negdje na otprilike dvije i pol tisuće nezaposlenih, a kako dolazi proljeće, taj broj će biti sve manji jer se dio građana zapošljava sezonalno i u turizmu na Jadranu, no i nevezano uz to, mi kontinuirano bilježimo povećan broj zaposlenih.

Fotografije: rva.hr