Subota, 21 Rujan 2013 11:48

Krava Ruth iz Grabarja šampionka izložbe

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

ŽUPANIJSKA STOČARSKA IZLOŽBA ALILOVCI 2013. -

ALILOVCI – Slijedeći dugu tradiciju koja seže još od 1863. Hrvatska poljoprivredna agencija područni ured Požega je i ove godine organizirao Županijsku stočarsku izložbu u Alilovcima. Izložba je organizirana pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Požeško-slavonske županije, grada Požege i Županijske gospodarske komore. Pomoć su pružili svi gradovi i općine naše županije te Hrvatski veterinarski institut. – Značaj izložbe rasplodne stoke nije samo u prezentaciji najkvalitetnijih grla uzgojenih u stajama marljivih stočara uz pomoć dugotrajnog i predanog rada stručnih službi, nego i u stjecanju uvida u raspoloživu kvalitetu izloženih grla kao postojećeg genetskog potencijala neophodnog za realizaciju Gnojidbenog programa pojedinih vrsta stoke. Jedan od ciljeva je i pokretanje natjecateljskog duha među stočarima, stvaranjem dodatnog interesa za aktivno uključenje u kvalitetnu genetsku izgradnju, kako vlastitog stada, tako i cjelokupne populacije – istakao je alilorganizator Damir Vinković, dipl. ing., to dodao da je izložba i prostor neformalne komunikacije izlagača i gostiju, prigodno mjesto za razmjenu znanja i iskustva između uzgajivača i znanstvenih djelatnika koji se bave ovom djelatnošću, između uzgajivača i političara kao i između samih uzgajivača.

Vrlo oštrim riječima prokomentirao je nedolazak ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine na ovu izložbu, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević za govornicom, pozdravljajući sve prisutne. - Ministre ti si iz Slavonije i stočarska i ratarska izložba je tvoja obveza. Ti nisi ministar Banskih dvora nego ovih ljudi. IMG 9317Očekujemo i da razne agencije za upravljanje zemljištem, razvoja govedarstva, stočarstva i ostaloga bude s nama i ovim ljudima, a u protivnom neka se maknu – poručio je župan Tomašević uz kojega su otvaranju izložbe nazočili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne agencije, saborski zastupnici, zamjenici župana, gradonačelnici i načelnici s područja naše županije.

Šampionkom izložbe proglašena je krava Ruth, simentalske pasmine, uzgajivača i vlasnika Ivice Ribičića iz Grabarja. Njegova krava koja je do sada otelila šest telića, dnevno daje 33 litre mlijeka ovu titulu je izborila između 26 izloženih krava, a uz priznanje i veliko zvono s lentom i gazdarica je dobila zlatnu ogrlicu. - Moje gospodarstvo bavi se uzgojem 50 goveda. Tovimo junad i imamo 20 muznih krava. Drago mi je zbog osvojene titule, no moram reći i žalosno jer svake godine na ovoj izložbi sve je manje krava i stoke. To dokazuje da je u stočarstvu sve teže stanje, a mi koji smo još ustrajali bavimo se ovom proizvodnjom više iz ljubavi i ponosa jer ne želimo da to zamre. Danas se na selu samo preživljava – istakao je još uvijek jedan od mlađih poljoprivrednika Ivica Ribičić.IMG 9354

Natjecanje je održano u više kategorija, a priznanje i zlatni prsten u kategoriji steonih junica simentalske pasmine osvojila je krava Rita, uzgajivača Ivice Ciganovića iz Alilovaca. U kategoriji mladih krava simentalske pasmine priznanje i zlatni prsten dobila je krava Roxsy uzgajivačice Dubravke Hajduh iz Trapara. U kategoriji ostalih krava priznanje i zlatni prsten dobila je krava Saba uzgajivača Ivana Bobeka iz Novoselaca. U kategoriji holstein pasmina priznanje i zlatni prsten dobila je krava Alegra uzgajivača Stjepana Grgića iz Vetova,.

Ove godine na stočarskoj izložbi posjetitelji su mogli vidjeti najveći broj malih životinja, od dvadesetak vrsta golubova, kunića i kokoši, no najmanje do sada velikih životinja, krava, koza, ovaca i svinja. Postavljena je i izložba Poljoprivredno prehrambene škole Požega od vremena početka iz 1883. godine.

IMG 9438Već tradicionalno posebnu pažnju publike i posjetitelja privlači natjecanje svatovskih zaprega. Ove godine bilo ih je 22 u konkurenciji, a najboljima su proglašeni u kategoriji najuparenijih konja uzgajivač Mario Maričić iz Stružana, Tomislav Perković iz Svilaja i Damir Pavković iz Trenkova. U kategoriji najljepše ukrašenih kola i posade najboljima su proglašeni Ivan Krolo iz Batrine, Matej Bello iz Pleternice i Antun Grgić iz Adžamovaca.