Petak, 20 Listopad 2023 09:10

Prezentacija novog projekta Vinarije Kutjevo - restoran Slavonska kuća Vinkomir u srcu vinograda

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

KUTJEVO -  Predstavnici Uprave Kutjeva d.d. i Vinarije Kutjevo medijima su prezentirali svoj novi projekt "Restoran Slavonska kuća Vinkomir" koji se nalazi u srcu vinograda na jednom od najboljih vinogradarskih položaja Vinkomir. Ovaj projekt je sada u trećoj fazi unutarnjeg opremanja i vanjskog uređenja objekta restorana sa dva predsjednička apartmana i svakako je obogaćenje ponude ovog poznatog vinogradarskog kraja, kutjevačkog vinogorja i Požeške doline.

 - Ovo je projekt Vinarije Kutjevo, ali mi ga gledamo kao projekt cjelokupne županije i ovog kraja, s jednom sinergijom i raznim akterima u toj priči, da postignemo našu viziju u narednim godinama. Kako bi to došlo na onu razinu koju mi želimo, to sigurno neće ići preko noći, ali trudit ćemo se i dat ćemo si zadatak da dođemo u što kraćem roku na tu željenu razinu kvalitete restorana, kao što težimo da naša vina budu najbolja, tako ćemo težiti i da ovaj restoran bude jedan od najboljih u Slavoniji. Tražili smo idealnu lokaciju za restoran, a i po tradiciji održavanja Vincelova baš tamo, što je već postalo jedna od najvećih promocija ovog kraja. Dobili smo idealnu poziciju nekadašnje Slavonske kuće koja je tu bila i služila za rad u vinogradu, te gdje su znali biti odmori i objedi. U čast toga smo odlučili da to ime zadržimo, da današnja i buduća vizura kuće nosi ime „Slavonska kuća Vinkomir“, gdje cijelu tradiciju Slavonije i samoga položaja objedinjujemo u jednu priču - istakao je u pozdravnoj riječi i zahvali medijima koji su popratili ovu prezentaciju Dino Galić, član Uprave Kutjeva d.d.

Ovaj objekt prostire se na  604 kvadrata, sam restoran na 115 kvadrata, sa 45 do 60 mjesta, dok u potkrovlju ima dva velika predsjednička apartmana. Cijeli objekt projektiran je tako da ne narušava ambijent vinograda, nego se potpuno spaja s okolnim vinogradima, vizurom, a i oprema objekta bit će u skladu modernog ambijenta s izvrsnim pogledom iz restorana i apartmana na vinograde, Kutjevo i cijelu Požešku dolinu. Restoran će biti "a' la cart", prilagođen za organizaciju evenata, kapacitet će se moći širiti sa sjedećim i stajaćim mjestima na terasama, okolo restorana, no, u prvom planu će biti izbor vina, kojima će se prilagođavati i ponuda jela. Najavljena su i sezonska jela koja će se najbolje uklapati s vinskom ponudom.

Upravo nova vina koja će se po prvi puta i nuditi u Slavonskoj kući Vinkomir, medijima je predstavio glavni enolog Vinarije Kutjevo Ivan Marinclin: - Po prvi puta u povijesti Kutjevo d.d. kreće s brendiranjem položaja. To nam je falilo, možda do sada nismo imali hrabrosti prezentirati vino kroz vlastite položaje. Naše prvo vino koje će nositi ime po vinogradarskom položaju je graševina Vinkomir. Cijeli moj vijek u Kutjevu d.d. želja mi je bila da i mi uz druge vinarije pokušamo istaći položaje, jer imamo superiornije pozicije od drugih i možemo sigurno proizvesti bolju sirovinu za vina. Početak je graševina Vinkomir, voćna, svježa i iskrena, koju ćemo posluživati u Slavonskoj kući, da bi gosti osjetili svježinu položaja i terroira koji ih okružuje. Osim graševine Vinkomir predstavljam vam i pjenušac Kutjevo Chardonnay de Ghoto Brut. Ova berba iz 2019. godine ležala je na kvascima gotovo četiri godine, klasičnom metodom sličnom proizvodnji u francuskoj regiji Champagne, gdje se cijeni odležavanje na kvascima i lagano oksidativne note. Ovim pjenušcem željeli smo pokazati da je moguće sačuvati sortnost chardonnaya, koji se za pjenušce bere ranije nego klasično, da bi se sačuvali kiseline uz manje alkohola. Pjenušac proizvodimo u manjim količinama, svega nekoliko tisuća boca, no premium su kvalitete - zaključio je Marinclin nazdravio sa svim okupljenima novom linijom i etiketom vina.

Kako objekt još nije završen novinarima je održana i video prezentacija projekta i arhitektonskih rješenja, te prikazani video spotovi kojim će se Vinarija Kutjevo uskoro marketinški prezentirati.