Četvrtak, 19 Listopad 2023 09:01

Oznaka „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ od sada i na mlijeku i mliječnim proizvodima

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u Varaždinu 16. listopada 2023. u nazočnosti župana varaždinskog Anđelka Stričaka te predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Mladena Jakopovića tvrtki Vindija na čelu s predsjednikom Uprave Nenadom Klepačem uručila certifikat nacionalnog sustava „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ za proizvode iz asortimana mlijeka i mliječnih proizvoda.  

Podnositelj zahtjeva za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za mlijeko i mliječne proizvode je Hrvatska poljoprivredna komora, a specifikacija uključuje kravlje, kozje i ovčje mlijeko i proizvode. Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je ovaj dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete u cilju isticanja više kvalitete hrvatskih proizvoda i postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržištu.  

„Nacionalni sustav označavanja kvalitete „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ jamac je kontroliranih uvjeta proizvodnje i korištenja glavne sirovine stvorene u Hrvatskoj u svim proizvodnim procesima, od početka do kraja. U tom kontekstu, u ime Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske posebno pohvaljujem Vindiju, koji ovu oznaku već nosi za meso peradi, a od sada i za mlijeko te mliječne proizvode, koji su isto tako stvoreni od hrvatske sirovine te uz posebne kontrolirane uvjete i načine proizvodnje. Naravno, vitalnu ulogu pritom imaju upravo domaći mali proizvođači, koji osiguravaju sirovine najviše kvalitete i izvornosti, što itekako cijenimo i vrednujemo. Naposljetku, zadovoljstvo nam je pohvaliti Vindiju i za strogu kontrolu svih proizvodnih procesa, peradi bez upotrebe antibiotika te brojne druge visoke standarde. Tragom navedenog, osobno sam uvjerena da će tvrtka nastaviti ostvarivati iskorake i na međunarodnom tržištu, a mi ćemo i dalje podržavati njihove napore.“, poručila je je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

mlijeko vodic 2023 1„Nakon ostvarenog certifikata „Dokazana kvaliteta Hrvatska“ koji je za meso peradi početkom ove godine dodijeljen tvrtki Koka d.d., ostvarenje ove vrijedne potvrde izvrsnosti i za mliječni asortiman Vindije dodatno potvrđuje našu ulogu u nacionalnoj prehrambenoj proizvodnji. Osim što dokazuje predanost najvišim standardima u svim proizvodnim procesima, ova oznaka koju će od sada nositi i naši mliječni proizvodi dodatno naglašava položaj Vindije kao reprezentativnog domaćeg proizvođača i zajednice koja je u potpunosti posvećena stvaranju samo najkvalitetnijih i 100% hrvatskih proizvoda, koji su orijentirani prvenstveno na zdravlje i zadovoljstvo potrošača“, istaknuo je Nenad Klepač, predsjednik Uprave Vindije.

Konkretno, specifikacija „Dokazana kvaliteta“ za mlijeko i mliječne proizvode znači da kravlje, ovčje i kozje mlijeko i mliječni proizvodi moraju u potpunosti biti proizvedeni u Republici Hrvatskoj (pomuženo i prerađeno u RH), određuje strože parametre kvalitete i brzinu prerade glavnog sastojka, pri čemu svježe mlijeko mora biti prihvaćeno u objektu za preradu u roku od najviše 20 sati od preuzimanja kod proizvođača. U ovaj sustav mogu se uključiti svi sektori proizvodnje i prerade, a osim mlijeka i mliječnih proizvoda, trenutno su priznate oznake "Dokazana kvaliteta" koje se odnose na sektore voća, konzumnih jaja, povrća, mesa peradi, svježeg svinjskog mesa, junećeg mesa i meda.