Utorak, 10 Listopad 2023 08:28

Dodijeljene potpore za ulaganja u sprječavanje šteta od divljači te ulaganja u sektoru prerade drva i proizvodnje namještaja

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u ponedjeljak 9. listopada 2023. godine s državnim tajnikom Mladenom Pavićem i ravnateljicom Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renatom Ojurović korisnicima uručila nove ugovore o sufinanciranju zaštitnih sredstava za sprječavanje šteta od divljači te ugovore o potpori male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja.  

„Zadovoljstvo mi je poljoprivrednicima i lovoovlaštenicima uručiti ugovore za sufinanciranje zaštitnih sredstava za sprječavanje štete od divljači te istaknuti kako smo zbog izuzetnog interesa za ovaj Natječaj odlučili udvostručiti alokaciju – na više od milijun eura, od kojih smo do sada odobrili 739,4 tisuća eura potpore“, kazala je ministrica Vučković. Današnji ugovori koji se odnose na sprječavanje šteta od divljači idu u ruke ukupno 23 korisnika.

U Ministarstvu poljoprivrede danas su dodijeljene i potpore male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području RH za 2023.

„Prerada drva i proizvodnja namještaja od strateške su važnosti za nacionalno gospodarstvo, što potvrđuje primjerice podatak o udjelu od 12 % u ukupnom zapošljavanju prerađivačke industrije i 8 % u ukupnom prihodu prerađivačke industrije Republike Hrvatske. Čast mi je uručiti potporu vrijednu 2,1 milijun eura za 33 korisnika u okviru Programa dodjele potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Republike Hrvatske za 2023., a posebno mi je drago što se gotovo sva ulaganja odnose se na proizvodnju finalnih proizvoda“, kazala je ministrica Vučković naglasivši kako će ovaj sektor imati snažnu podršku Ministarstva poljoprivrede i u narednom vremenu.

Program dodjele potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Republike Hrvatske za 2023. donesen je Zaključkom Vlade RH i vrijedan 3,98 milijuna eura. Kroz prvi Natječaj dodijeljeno je ukupno 1,85 milijuna eura za sufinanciranje 33 ulaganja.   

Ovo Ministarstvo također iz europskih sredstava kontinuirano potiče razvoj ovih djelatnosti i to kroz Program ruralnog razvoja RH, s prijelaznim razdobljem do 2022., pa je tako za „šumarske mjere“ do danas ugovoreno ukupno 107,4 milijuna eura za sufinanciranje 779 ulaganja. Od vrijednosti raspisanih natječaja, na tip operacije 8.6.2. Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva otpada 39,7 milijuna eura, a do danas je ugovoreno 21,6 milijuna eura za 86 ulaganja.