Nedjelja, 02 Srpanj 2023 08:55

Ministarstvo poljoprivrede - Nema novo potvrđenih slučajeva afričke svinjske kuge

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

Prema trenutnim informacijama iz Ministarstva poljoprivrede nema novo potvrđenih slučajeva afričke svinjske kuge iz zaraženog područja odnosno Vukovarsko-srijemske županije.

Na analizu u laboratorij poslano je pet uzoraka, odnosno postavljena je sumnja na ovu bolest na još pet gospodarstava u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ističemo kako su na svim sumnjivim gospodarstvima poduzete stroge mjere biosigurnosti do završetka analize.

Na jednom gospodarstvu u Drenovcima eutanazirano je 15 svinja s razvijenom kliničkom slikom, čemu su prethodila četiri uginuća.

Dovršena je eutanazija ukupno 251 svinje na gospodarstvima na području Vukovarsko-srijemske županije (Gunja, Privlaka, Rajevo Selo, Posavski Podgajci i Drenovci) na kojima je potvrđena pojava afričke svinjske kuge.

Podsjetimo, na snazi je Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj uz prateće Rješenje o određivanju zona ograničenja koje se odnosi na područje Vukovarsko-srijemske županije.

Ministarstvo poljoprivrede i Državni inspektorat čine sve kako bi se ASK lokalizirala i što prije iskorijenila sa zaraženog područja i kako bi se spriječilo njeno daljnje širenje, no veliku ulogu u širenju ima i ljudski faktor.

Naglašavamo kako se svi držatelji svinja trebaju strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija. Svako uginuće ili bolest u svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima.