Breadcrumbs

Srijeda, 04 Siječanj 2012 21:59

Kremasti med vole mladi i djeca

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

OBITELJSKO GOSPODARSTVO TARGUŠ IZ POŽEGE PROIZVODI KREMASTI MED  -

POŽEGA - Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Targuš iz Požege već se godinama bavi proizvodnjom meda. Među rijetkima su koji rade kremasti med, ali i ostale proizvode od meda. - Već punih 15 godina pčelarimo i proizvodimo sve na bazi meda, od propolisa do peluda, kremastog meda ali i meda u saću. Imamo sve vrste meda, od livadskog do kestena. Pčele vodimo i u Dvor na Uni ali i Baranju, te druga mjesta. Na ispašu bagrema ostajemo ovdje a zbog repice idemo u kutjevački kraj. Mi smo zadovoljni iako godina zbog suše nije bila naklonjena. No kako mi prevozimo pčele nama to nije smetalo - kaže Marinka Targuš dodajući da je od nedavno njihova bogata paleta proizvoda od meda obogaćena i kremastim medom kojega sve više traže, posebice mladi i djeca.

P1030226

Da kremasti med nije teško napraviti potvrđuje nam i suprug Ivica pojašnjavajući kako za bazu uzima med od repice. - Lagano ga miksamo 10-15 minuta i ostavimo ga da se ohladi. Zatim drugog dana nastavljamo miksanje do 10-ak minuta i onda se dobije taj kremasti med. Ja osobno najviše volim med od kestena jer je on dobar za želudac a i nije mi tako sladak kao drugi med. S proizvodnjom meda počeli smo se baviti jer smo naslijedili 13 košnica. Sada smo dogurali do dva kontejnera, imamo 70 zajednica i to je sada pravi obiteljski posao -kaže Ivica dodajući kako su i on i supruga u tom poslu.

P1030233

 

- Ima tu dosta posla no unatoč svemu zadovoljan sam. Ova godina nije bila loša jer smo predali četiri bureta u Osijeku za  Podravku. Dobili smo 24 kune po kilogramu za cvjetni med. Bagrem je bio po 25 kuna, a za kesten se cijena kretala oko 28 kuna. Onaj tko se bavi pčelarstvom od proizvodnje meda ipak može solidno živjeti i zaraditi. Ne može se to postići s 50-ak zajednica no tko ih primjerice ima stotinjak i više, može solidno živjeti jer primjerice one mogu dati oko tri tone meda. Ako je prosječna cijena 24 kune po kilogramu nije loša zarada – kaže Ivica, dodajući kako je u mirovini već tri godine pa svoje slobodno vrijeme najviše koristi za pčelarenje. Od kada se tim poslom bavi kaže ne osjeća posljedice bolesti ali ni godina.

V.Re.