Utorak, 28 Ožujak 2023 10:58

Promovirana Akademska vina Zlatne doline i novo osnovane tvrtke Vinum Academicum d.o.o. Požega

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

PODGORJE - U nekadašnjoj klijeti i vinskom podrumu Veleučilišta u Požegi i vinogradima u Podgorju za predstavnike medija predstavljeno je novo otvoreno spin of poduzeće Vinum Academicum d.o.o. Požega koje je osnovao novi  Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi. Tvrtku Vinum Academicum predstavio je prodekan za razvoj i poslovanje doc. dr. sc. Berislav Andrlić ujedno i direktor tvrtke koji je istakao: - Ovo poduzeće je rezultat novog trenda u području obrazovanja a to je da fakulteti osnivaju svoja vlastita poduzeća koja će ujedno biti i znanstveno-istraživačke nastavne baze. Upravo iz tog razloga Vinum Academicum sada posluje na tržištu i kao komercijalno znanstveno poduzeće ali i mjesto gdje će i dalje nastavnici, studenti i znanstvenici obavljati svoju znanstveno-istraživačku djelatnost ali sada na komercijalnim, ekonomski održivim osnovama. Dakle, rezultat osnivanja poduzeća je taj da fakultet ne može imati u svom djelovanju komercijalnu djelatnost, pa je poduzeće izdvojeno kao tvrtka kćer fakulteta. Isto tako, poduzeće će moći biti puno fleksibilnije u području EU fondova.

Poduzeće Vinum Academicum d.o.o. će djelovati u Podgorju, u nastavnoj bazi koja je izgrađena i opremljena za vrijeme postojanja Veleučilišta, a sjedište će mu biti u Požegi. Predviđena je i dogradnja vinskog podruma te jedna prezentacijsko-edukacijsku dvoranu koja će služiti i kao turističko-informacijski centar na vrhu zgrade po projektu kompletna u staklu s pogledom na vinograde i cijelu Požešku kotlinu.IMG 1767

Već sada novinarima su predstavljena i nova vina berbe 2022. godine: – Posebno ističem kupažu crnih vina pod etiketom ‘Gradina’, a ovim vinima promoviramo i lokalitet Gradina na kojemu se nalaze naši vinogradi. Planiramo nastaviti i proširiti suradnju s Udrugom vinogradara i vinara Vino-kap iz Kaplola koji se oslanjaju na naše laboratorije za analizu vina koje oni koriste kod svog Natjecanja u ocjenjivanju kvalitete vina za vinare nekoliko županija. Planiramo proširiti suradnju s međunarodnim ustanovama a već u ovom semestru mogu najaviti dolazak brojnih profesora iz inozemstva iz Južne Afrike, Kanade, Gruzije i drugih ‘vinskih zemalja’ kako bi podijelili neka iskustva u proizvodnji i prodaji vina, a evo predstavljamo i naš novi slogan za marketinški nastup i prodaju vina "Akademska vina Zlatne doline" -  zaključio je Andrlić te zajedno s predstavnicima medija kušao vina novih etiketa i slogana, prošlogodišnje berbe.