Subota, 18 Ožujak 2023 09:47

Hrvatske graševine u vrhu svjetske klase

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Moderna, svježa, intrigantna i odlična uz brojne hrvatske specijalitete - na ovaj način o graševini pričaju potrošači koji su prve boce prošlogodišnje berbe graševine vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja imali prilike kušati početkom veljače na En Primeuru u zagrebačkoj Esplanadi.

Graševina, svojom raznovrsnošću stilova i izvrsnošću u različitim kontekstima konzumacije, čvrsto drži zasluženu vodeću poziciju na domaćoj vinskoj sceni. Pokazuju to i rezultati prvog ovogodišnjeg značajnog međunarodnog ocjenjivanja vina, Mundus Vini, na kojem su graševine apsolutno briljirale. Najbolje ocijenjeno vino iz Hrvatske s velikom zlatnom medaljom je Graševina ledeno vino vinarije Kutjevo, kojoj uz bok stoje zlatne Goldberg graševina iz Belja te graševine Erdutskih vinograda.

Posebno nas raduje da su se, na Mundus viniju, čak tri vinarije okitile zlatnim odličjem za svoja vina frankovke - Miraz Frankovka 2018 Enosophije, Martin Albus Frankovka 2018 PP Orahovice i Frankovka 2009 Vina Belje.

Ocjenjivanje Mundus Vini povezano je s najvećim svjetskim vinskim sajmom ProWein koji se ovog vikenda održava u Düsseldorfu i na kojem će se po prvi puta u organizaciji udruge Graševina Croatica održati masterclass o graševini koju će voditi jedini hrvatski Master of wine Ivan Barbić. Bit će to prilika za predstavljanje najboljih hrvatskih graševina najpoznatijim svjetskim sommelierima, trgovcima vina i novinarima. Odabrana vina za masterclass su Today blanc pjenušac Enosophije, Graševina 2022 Vina Galić, Graševina Goldberg 2021 Vina Belje, Graševina Mitrovac 2021 vinarije Krauhaker, Graševina de Gotho 2018 vinarije Kutjevo, Graševina Velika berba 2011 Iločkih podruma i Martin Albus graševina ledena berba 2018 PP Orahovice. Cilj radionice je pokazati potencijale i širok opus premium segmenta graševine, od mladog vina do kompleksnih odležanih i desertnih izvedbi.

Vlado Krauthaker, doajen vina graševine i inicijator osnivanja udruženja vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja, s ponosom ističe „naše iskusne, ali i nove, mlade vinare koji svake godine svojim izvedbama potvrđuju afirmaciju graševine kao sorte koja ima nepresušan potencijal u stvaranju vrhunskih vina. Vinoljupcima stalno dokazujemo vrijednost graševine kao najvažnije hrvatske vinske sorte u koju ulažemo ne samo naš rad već i život. To je takva potpuna posvećenost od vinograda do podruma i svake boce u kojoj svi maksimalno uživamo. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko sam ponosan na uzlet graševine u zadnjih nekoliko godina kao strateške vizije vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Mi smo najveća vinogradarska regija u Hrvatskoj i smatram da je došao trenutak za našu potpunu afirmaciju. U tome nam pomaže i činjenica da cijeli istok Hrvatske postaje sve značajnije turističko odredište s bogatom enogastro ponudom. Vinari Graševine Croatica će ovogodišnje izlaganje na Proweinu iskoristiti da posebno naglase kvalitetu naših vina pred stručnom publikom najvažnije svjetske vinske smotre.“