Subota, 18 Veljača 2023 09:26

Objavljen indikativni plan objave prvih natječaja iz Strateškog plana ZPP za poljoprivrednike

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je indikativni plan objave natječaja intervencija Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. te preostale natječaje iz Programa ruralnog razvoja, a koji su u planu tijekom 2023. godine.     

Plan uključuje prve natječaje u okviru Strateškog plana, kojeg je Europska komisija Hrvatskoj odobrila u listopadu 2022. godine.

Za razvoj produktivnije, konkurentnije i otpornije poljoprivredne proizvodnje, ali i unaprjeđenje kvalitete života na ruralnim područjima osigurano je gotovo 3,8 milijardi eura, pri čemu je Vlada RH podignula stopu nacionalnog doprinosa s 15 % na 20 % te na taj način povećala ukupan iznos za petogodišnje razdoblje za 103,5 milijuna eura.

Već u prvom kvartalu ove godine korisnici mogu očekivati objavu natječaja iz Strateškog plana - i to u sklopu intervencije za osiguranje poljoprivredne proizvodnje, potporu prenošenju znanja i pružanju savjetodavnih usluga, a kao i do sada, po potrebi će se osigurati sredstva za obnovu poljoprivrednog potencijala stradalog prirodnom nepogodom. U istom kvartalu planirani su i natječaji Mjere 22 za izvanrednu potporu poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni učinkom ruske invazije na Ukrajinu, kao i natječaj operacije 4.4.1. za neproizvodna ulaganja vezana uz očuvanje okoliša iz Programa ruralnog razvoja.

U drugoj polovici 2023. godine poljoprivrednike očekuju i, između ostalog, prvi natječaji za investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, male poljoprivrednike te razvoj poslovanja u ruralnim područjima.

Detaljnije informacije pronađite u Indikativnom planu natječaja za 2023. godinu.