Petak, 17 Veljača 2023 09:04

Proglašeni dobitnici nagrade „Zlatna repa 2023.“ - najbolji proizvođači šećerne repe

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u Županji u nazočnosti predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Mladena Jakopovića i predsjednika Uprave Hrvatske industrije šećera Željka Zadra sudjelovala na dodjeli nagrada Zlatna repa, nakon čega je održala sastanak s članovima Uprave Hrvatske industrije šećera na temu sjetve šećerne repe u 2023. godini te daljnjih mogućnosti potpore proizvođačima. 

Već tradicionalna dodjela nagrada Zlatna repa dodijeljena je najboljim proizvođačima kroz sedam kategorija po veličini površine, kao i u kategoriji najbolji mladi proizvođač i najbolji inozemni proizvođači, a dodijeljena su i priznanja za uspješnu suradnju.

U kategoriji do 10 hektara dobitnici priznanja su Mekiš d.o.o., OPG Renata Petrinec  i PG Habuš Zdravko, s površinom do 20 hektara najbolji proizvođači bili su Medić Borislav, OPG Nikola Bura  i OPG Knežević Adelita, dok su u kategoriji do 50 hektara priznanja dodijeljena OPG Marin Bešlić i PZ Jankovci. Priznanja u kategoriji do 100 hektara odnijeli su Poljoprivredno dobro d.o.o.  i Arator d.o.o., a u kategoriji do 500 hektara Hana Vuka d.o.o. i Anabbela d.o.o. U kategoriji preko 500 hektara nagrada je uručena PIK Vinkovci plus d.o.o. i Vupik plus d.o.o., a dobitnici nagrade u kategoriji preko 1000 hektara bili su Belje plus d.o.o.   i Novi agrar d.o.o. Najboljim mladim proizvođačem proglašen je OPG Papac Nikola, a inozemni dobitnici bili su Utod-agro kft. iz Mađarske i slovenski ZK Kristal. Priznanja za poslovnu suradnju dodijeljena su PSVZ Agrovladislavci i Inspecto d.o.o. 

Ministrica Vučković čestitala je dobitnicima priznanja i zahvalila na njihovom doprinosu očuvanju strateški važne proizvodnje te istaknula kako će ih Vlada nastaviti podupirati i činiti sve za opstanak industrije šećera u Hrvatskoj: - Kako bismo zadržali proizvođače u proizvodnji šećerne repe, smanjili negativni trend u sektoru šećera i osigurali rad postojećih preradbenih kapaciteta, u okviru Programa potpore za proizvođače šećerne repe prošle godine odobrili smo 1,18 milijuna eura, uz osiguranih 4,6 milijuna eura potpore u okviru proizvodno vezanih plaćanja, koja se nastavljaju i u novom programskom razdoblju. Uz to, u dijalogu s proizvođačima trenutno izrađujemo program potpore koji će uključivati i sektor šećerne repe, za koji smo predvidjeli potporu u iznosu 1,3 milijuna eura.