Četvrtak, 02 Veljača 2023 12:06

Država i dalje ne rješava svoje obveze za radnice Orljave - dogovoren prosvjed u Zagrebu

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Ponovno su se radnice Orljave okupile na poziv Novog sindikata u Požeškoj pješačkoj zoni jer Država i dalje ne rješava svoje obveze prema njima. Prošlo je 18 mjeseci od stečaja Orljave u Požegi, nekretnine i pokretnine se pomalo rasprodaju, a radnice i dalje čekaju svoje obećane otpremnine. Vlada RH još nije ispunila obećanje koje je bivši ministar u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina dao radnicama nakon prosvjeda na Markovom trgu u studenom prošle godine. Obećano je rješavanje do kraja siječnja 2023. godine no radnice do sada nisu dobile nikakve obavijesti o mogućem rješenju za isplatu otpremnina.

Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata pred okupljenim radnicama istakao je da izgleda novi ministar Branko Bačić niti nezna o čemu se radi, tako da je na pitanje saborske zastupnice Martine Vlašić Iljkić odgovarao samo općenito i površno: - Bačić je govorio o Zakonu o zaštiti potraživanja radnika, što s ovim slučajem sad više nema veze, ono što su radnici dobili iz tog Fonda je završeno. Mi tražimo kompletan iznos otpremnina temeljem odgovornosti Vlade RH za njihove radnice. Orljava je bila u stopostotnom vlasništvu države, budući da desetak dana nakon upućenog dopisa mi nemamo odgovor ministra Bačića, danas smo se dogovorili da ako ne dobijemo u iduća dva tjedna taj odgovor – organizirat ćemo novi prosvjed u Zagrebu, jer očito je to jedini način kako se u Hrvatskoj može doći do razgovora ili pregovora s vladajućima. Prosvjed smo s radnicama dogovorili za 8. ožujak za Međunarodni dan žena koji je itekako simboličan za pretežno radnice u tekstilnoj industriji.

Iveković je rekao da su i brojni kontakti koje su imali sa njemačkom tvrtkom Olymp, koji je bio glavni kupac Orljave, završili bez dogovora jer oni očito izbjegavaju svoje obveze. Ta neodgovornost Olympa događa se i zbog toga što Vlada RH također ne rješava svoj problem, a zapravo bi trebalo rješenje tražiti sa zajedničkim dijalogom Olympa i Vlade RH. Čak je Olymp prvi poslao dopis Vladi, ali oni nisu po tom pitanju odradili ništa.

 - Sada to više nisu niti velika sredstva potrebna za isplatu otpremnina, jer na računu Orljave u stečaju od brojnih prodaja sada već ima oko 200 tisuća eura, a potraživanje radnica za njihove otpremnine su 450 tisuća eura. Ima još nekretnina koje se prodaju, treba sjesti i napraviti plan, a svatko treba odvojiti neznatan iznos da se ovaj slučaj jednom zatvori. Nažalost nisu zadržali proizvodnju, (koju je još obećavao također smijenjeni ministar Horvat), nisu pomogli ovim radnicama da nastave raditi za nešto malo više od minimalne plaće, onda barem neka plate otpremnine – rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.