Petak, 21 Listopad 2022 10:46

Obrana graševina na Trgu graševine u Kutjevu u vinogradu gdje članovi Kutjevačkih vinara imaju po jedan trs

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

KUTJEVO - Završena je i tradicionalna berba graševine u pokaznom vinogradu na Trgu graševine u Kutjevu u kojem svi članovi Udruge Kutjevački vinari imaju po jedan trs loze. Svoj trs orezuje za Vincelovo svaki vinar, a tijekom godine za zaštitu loze i ostale poslove u vinogradu brine se svake godine izabrani vincilir. Ove godine tu dužnost je obavljao predstavnik Kutjeva d.d. Vlado Previšić. Zato što je vinograd i graševina bila u odličnom stanju i za ovu kasnu berbu, odmah je pao prijedlog svih članova udruge da se vinciliru produži dužnost na još jednu godinu. Vincilir je između ostalih prije nekoliko godina bio i poznati voditelj i komičar, a sada i saborski zastupnik Drele.

Berbu su obavili članovi Udruge Kutjevački vinari po tradiciji, pod vodstvom predsjednika Krunoslava Sontachija ali i kutjevačkog gradonačelnika Josipa Budimir koji se također okušao u berbi. Zadovoljni su svi bili količinom i kvalitetom graševine, a nešto preko stotinu kg graševine preradit će se kod vinara koji još prerađuje grožđe, jer su mnogi već sve grožđe pretvorili u mošt. Vino će poslužiti članovima udruge za promocije koje obavljaju povremeno u marketinškim aktivnostima Kutjevačkih vinara.

Kasnije na druženju i degustaciji vina od svih vinara, jer je običaj da svi donesu svoja ponajbolja vina, svečano je ključ od svih podruma predan vinciliru Vladi Previšiću, kojim dobiva pravo i obvezu obići sve podrume članova udruge i kontrolirati radi li se sve po vinskim statutima i regulama.