Srijeda, 12 Listopad 2022 09:57

Radnice Orljave najavljuju prosvjed ispred Vlade RH zbog neisplaćenih otpremnina od 5 bruto plaća

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Novi sindikat, Sindikat tekstila, obuće, kože, gume i bivše radnice požeške Orljave sastali su se ispred Orljavinog dućana u Požegi.

Radnice smo obavijestili da je Novi sindikat Vladi uputio pismo u kojem od njih traži preuzimanje odgovornosti za neisplaćeni dio otpremnine – još 5 bruto plaća u ukupnom iznosu od 450.000 eura za 172 radnice. U pismu smo tražili da Vlada organizira sastanak na temu Orljave i otpremnina.

Također, zajedno s Clean Clothes kampanjom, međunarodnom organizacijom koja se bori za prava radnika u tekstilnoj industriji, radimo na prigovoru na njemačku tvrtku Olymp, najvećeg Orljavinog kupca, koji ćemo uputiti njemačkoj i hrvatskoj nacionalnoj kontaktnoj točki Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Prigovor podnose Novi sindikat, Međunarodni ured CCC-a i njemačka koalicija CCC-a, zbog neodgovornog postupanja, odnosno nepoštivanja smjernica OECD-a za odgovorno poslovanje.
Da Olymp treba preuzeti odgovornost potvrdila je i Fair Wear fondacija, organizacija koja nadzire rad modnih kompanija koje su njihovi članovi. U srpnju 2022. objavili su „Provjeru djelovanja modnog brenda“, izvještaj u kojemu analiziraju koliko je odgovorno ponašanje Olympa. U izvještaju su jasno ustvrdili da „Olymp treba poduzeti svaki razuman napor kako bi osigurao da radnice u Hrvatskoj dobiju otpremnine“ (str. 12. izvještaja dostupnog na linku: https://api.fairwear.org/wp-content/uploads/2022/07/BPC-OLYMP-BEZNER-KG-2022a.pdf).

Radnice su se složile sa svim postupcima koje u njihovo ime Novi sindikat poduzima prema tvrtki Olymp, ali traže i uključivanje svog bivšeg vlasnika, Vlade RH, u rješavanje problema.

Budući da je iz postupanja Vlade RH očito da nema namjeru podržati radnice u ostvarivanju njihovog prava na otpremnine, izvlačeći se stečajnim zakonom koji u Hrvatskoj vlasnike abolira od obaveza prema radnicima, donesena je odluka da se 10. studenog 2022. organizira prosvjed pred zgradom Vlade, i zatraži ponovni sastanak s predsjednikom Vlade radi dogovora oko isplate preostalog dijela otpremnine.