Banner 750x94 sajam ant

Untitled 1

Banner 750x94 advent pleter

advent plet

Breadcrumbs

Srijeda, 17 Kolovoz 2022 13:32

Poduzetnici šokirani novim ugovorima o opskrbi plinom

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Nova poskupljenja plina, zadužnice i dodatna opterećenja za poduzetnike. Koliko će još poduzetnika  morati staviti ključ u bravu da bi Vlada nešto poduzela? 

Udruga glas poduzetnika ovim putem želi ukazati na nestabilnu situaciju plina na tržištu koja rezultira višestrukim povećanjem cijena u odnosu na prethodne, te je poduzetnicima potrebna hitna intervencija i pomoć Vlade.  Dok su predstavnici Vlade na ljetovanju, poduzetnicima ovih dana dolaze novi ugovori Gradske plinare Zagreb koji su izazvali novi šok i strah kod poduzetnika od nadolazeće jeseni i predstojeće sezone grijanja.

Novi ugovori donose i nova pravila. Kako bi osigurala naplatu potraživanja Gradska plinara Zagreb je u novom ugovoru dodala sredstvo plaćanja u vidu zadužnice od 1.000,00 ili 2.000,00 EUR. Isto tako umjesto dosadašnje fiksne cijene plina po KWh cijena plina će se formirati svaki mjesec ovisno o kretanju cijena na burzi prirodnog plina u Austriji ili Mađarskoj, a radi se o nerealnim cijenama koje bi se mogle kretati u rasponu od 150 - 200 EUR po MWh. Hrvatska se ponosi i diči što imamo LNG koji je na vrijeme napravljen, te  ima dovoljan kapacitet za Hrvatsku i hrvatske poduzetnike. Pitamo se zašto se plin za poduzetnike ne koristiti iz LNG terminala? Ovakva situacija je apsolutno nedopustiva, smatramo da se stvari pod hitno moraju mijenjati, inače će mnogi biti osuđeni na propast.

Udruga Glas poduzetnika traži od Vlade da se hitno pokrene i brzo i efikasno kreira mjere za sve one koji rade, zapošljavaju i pune državni proračun. Smatramo da su pod hitno nužne mjere koje će zaštiti poduzetnike i pomoći u nadolazećim mjesecima u kojima će poduzetnici teško moći planirati svoje mjesečne troškove režija i koji će biti veliki izazov za  preživljavanje.