Utorak, 04 Lipanj 2013 08:51

Najavljeni poslovi vrijedni 30 milijuna eura

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

RADNICI LIPIK GLASA U KOLOVOZU ODLAZE NA ČEKANJE KAKO BI OSTVARILI POTREBNE UŠTEDE -

LIPIK - Zbog otkazivanja jednog projekta u autoindustriji i smanjenju još nekih narudžbi, od 1. ožujka su radnici Lipik glasa počeli naizmjenično u skupinama odlaziti 'na čekanje' no, prema novom planu Uprave s tom praksom se prekida a u kolovozu će svi radnici biti 'na čekanju' uz naknadu od 1.100 kuna. - Pokazalo se da je po prvobitnom planu vrlo teško organizirati proizvodnju pa smo ocijenili kako je jednostavnije da jedan mjesec nitko ne radi i da na taj način ostvarimo planirane uštede. Te će nam uštede omogućiti da do kraj godine možemo redovito isplaćivati plaće te uplaćivati doprinose – objasnio je direktor Danijel Zadjelović.IMG 0787

Zbog opće krize a posebno u autoindustriji za koju je namijenjeno čak 60 posto proizvoda lipičke staklane, ta se tvrtka posljednjih godina suočava s velikim problemima. Za dio radnika ugovori nisu produženi a nekima su i otkazani. Broj zaposlenih se zaustavio trenutno na 158. Štedjelo se i na druge načine tako da je Lipik glas prošlu poslovnu godinu završio s 3 milijuna kuna dobitka. - Projekt koji je za ovu godinu bio otkazan, ići će u realizaciju iduće godine a počele su nam stizati i ponude za slijedeće tri godine. Riječ je o poslovima ukupne vrijednosti 30 milijuna eura tako da se procjenjuje kako bismo ubuduće imali dovoljno posla za 150 do 160 radnika. U ovim uvjetima poslovanja to je naš optimum a da li će se i kada taj broj povećavati, ovisit će o kretanjima na tržištu – dodao je direktor Zadjelović.

IMG 0793Osim za autoindustriju (Aston Martin, Bentley, McLaren) Lipik glas proizvodi stakla i za željezničku industriju kao i blindirana stakla. Novina u njihovim poslovima jest proizvodnja za domaću malu brodogradnju. Naime, nakon što je u stečaj otišla tvrtka S.L.S. Staklo iz Pakraca, Lipik glas je kupio dio njihovih strojeva i počeo proizvoditi stakla za jahte što u ukupnoj proizvodnji ove tvrtke sada iznosi između 5 i 10 posto.