Petak, 29 Srpanj 2022 09:38

Paušalne obrtnice su najveće gubitnice novog Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Vlada je ovim zakonom pokazala da ih zaista nije briga niti za poduzetnike početnike, posebno žene niti demografiju -

Udruga Glas poduzetnika i Women in Adria ovim putem žele komentirati novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama. Hrvatski je sabor većinom izglasao Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Zakon stupa na snagu u ponedjeljak, 1. kolovoza, ali što točno je u njemu izmijenjeno i jesu li obrtnice napokon na zelenoj grani? Prema starom Zakonu su dio roditelja poljoprivrednika, oni koji ostvaruju drugi dohodak (rade na ugovor o djelu ili autorski ugovor) bili u istoj kategoriji s nezaposlenim roditeljima i imali minimalne, niske naknade, čak i ako su imali veće prihode. U kategoriji samozaposlenih i zaposlenih roditelja, posebno su u nepovoljnom položaju bile paušalne obrtnice. Ovim osobama visina naknade za korištenje rodiljnih i roditeljskih dopusta u punom radnom vremenu određivala se prema osnovici za plaćanje doprinosa, a ne prema proračunskoj osnovici te su i njihove naknade preniske, a trebale su biti usklađene s prosječnom zaradom obrtnice/ka.

I što nam donosi novi Zakon po ovom pitanju? Ništa! Na upit Women in Adria Ured za demografiju Ministarstva rada dalo je generički odgovor: “Izmjenama Zakona povećava se i najviši (maksimalni) iznos naknade plaće koja se isplaćuje za vríjeme korištenja prava na roditeljski dopust za zaposlene i samozaposlene roditelje, za prvih šest mjeseci ako to pravo koristi jedan roditelj ili prvih osam mjeseci ako koriste oba roditelja, i to na način da naknada plaće iznosi 100% osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju, ali ne može iznositi više od 225,5% proračunske osnovice odnosno 7.500,13 kuna (umjesto ranijih 170% proračunske osnovice odnosno 5.654,20 kuna).” To znači da direktorica ili obrtnica koja ima 8.000 kuna neto plaću će u prvih 6 mjeseci imati naknadu u toj visini, a u drugih 6 mjeseci njena roditeljska naknada će iznositi 7.500,13 kuna. Ako je njena neto plaća 6.000 kuna, taj iznos naknade će primati svih 12 mjeseci rodiljnog i roditeljskog dopusta.

A koji iznos će primati paušalna obrtnica ili žena koja ima OPG, radi na ugovor o djelu ili autorski ugovor? U  kategoriji samozaposlenih roditelja poseban se problem javlja kod izračuna naknada za paušalne obrtnice/ke. Ovim osobama visina naknade određuje se prema osnovici za plaćanje doprinosa te iznosi oko 3.000 kuna mjesečno tijekom cijelog rodiljnog i roditeljskog dopusta, ako dopust koriste u punom radnom vremenu. Ako ove dopuste koriste kao pravo na rad s polovicom radnog vremena, maksimalna naknada iznosi sada povećanih 110% proračunske osnovice (oko 3.600 kuna) i u tom slučaju obrt ne mora u mirovanje, a obrtnica je dužna plaćati 50% mjesečnih doprinosa.

Zakonsko rješenje ovim ili drugim propisom trebalo bi ići u smjeru približavanja ili izjednačavanja visine naknade s prosječnom zaradom obrtnice/ka. Što se pak tiče roditelja poljoprivrednika/ca i onih koje ostvaruju drugi dohodak, njihove naknade ostaju nepromijenjene te iznose 70% proračunske osnovice mjesečno (oko 2.300 kuna).

„Nakon zakona o doprinosima za direktore tvrtki, paušalni obrt je bio jedini način da žena koja ima i planira djecu pokrene posao. Vlada je ovim zakonom pokazala da ih zaista nije briga niti za poduzetnike početnike, posebno žene niti demografiju. Ženi koja pokrene posao i ima porodiljnu naknadu kao da je nezaposlena se  na ovaj način šalje poruka joj je bolje da ne radi ili da se iseli." -  istaknula je Ivana Matić, direktorica Women in Adria i članica Upravnog odbora udruge Glas poduzetnika.