Srijeda, 06 Srpanj 2022 13:21

Revitalizacija crpilišta Luke u Požegi za osiguranje većih količina vode u narednom sušnom periodu

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - Crpilište Luke nalazi se zapadno od grada Požege. Sastoji se od četiri zdenca, objekta demanganizacije, klorirnice, trafo stanice i agregatske stanice za rezervno napajanje električnom energijom.

Zdenci su izvedeni od inoks filtarskih kolona i inoks cijevi. Tokom eksploatacije dolazi do začepljenja filtarskih kolona i smanjenja kapaciteta zdenaca. S obzirom na male količine padalina u zimsko-proljetnom periodu i očekivane vremenske prilike bez padalina u narednom periodu, Tekija d.o.o. je pristupila revitalizaciji zdenaca na crpilištu Luke u cilju povećanja kapaciteta crpilišta.

4bb0db3819b2ed65f9be732552f977b8 4 XLNakon utvrđenog smanjenja kapaciteta zdenca pristupilo se vađenju crpki, vizuelnom pregledu i utvrđivanju općeg stanja crpki. Nakon vađenja crpki pristupa se pregledu zdenca kamerom i utvrđivanju začepljenja filtarskih kolona.

Za revitalizaciju zdenaca korišten je impulsni generator koji se spušta u zdenac, a programiran je da pomoću visoko komprimiranog neutralnog plina stvara hidraulične udarne valove u vodi u vrlo kratkim vremenskim intervalima, te na taj način čisti i uklanja onečišćenja iz konstrukcije zdenca. Zbog djelovanja energije jakih hidrauličkih impulsa tlaka od 80 bara kroz otvore sita u tlo s vanjske strane cijevi zdenca osigurava se bolja propusnost i u okolini zdenca. Nakon revitalizacije izdašnost crpilišta se povećava za cca 30 %.

Radove je izvela tvrtka T.D.I. d.o.o., Zagreb tijekom lipnja. Vrijednost radova je 319.600 kn, a radove je financirala Tekija d.o.o. Svjedoci smo da je u nekim susjednim državama već proglašeno alarmatno stanje jer kiše nije bilo preko 120 dana. Tekija d.o.o. je ovom revitalizacijom izvela dio priprema za osiguranje većih količina vode u narednom sušnom periodu.