Srijeda, 29 Svibanj 2013 12:11

Grijanje vode i zraka solarnim kolektorima

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

PROJEKT PAKRAČKIH BAZENA GRADITI ĆE SE SREDSTVIMA EU -

PAKRAC - Počela je realizacija projekta pakračkih bazena prema kojemu bi ovaj grad trebao dobiti tri zatvorena i dva otvorena bazena. Cijeli kompleks prostirat će se nedaleko križanja Bolničke i Vukovarske ulice na površini od 23.000 četvornih metara. - Na našem području ima 1.500 učenika u osnovnoj i srednjoj školi, potom 250-ero djece vrtičkog uzrasta a tu su i studenti dvije visokoškolske ustanove što sve upućuje na potrebu izgradnje ovih objekata. Naravno, bazene će moći koristiti i drugi građani a važno je istaći kako će biti izgrađen i bazen prilagođen invalidnim osobama – kazao je gradonačelnik Davor Huška.IMG 4957

Maketa budućih pakračkih bazena nedavno je i službeno predstavljena a ubrzano se radi i na projektnoj dokumentaciji pa bi uskoro trebao biti podnesen zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole. U gradskoj upravi se nadaju kako će do kraja godine stići i građevinska dozvola. Sredstva za gradnju kompleksa bazena namaknut će se iz fondova EU. - Ovakvi projekti su ranijih godina 'prolazili' na natječajima u zemljama članicama EU s kojima održavamo prijateljske kontakte pa nema razloga da tako ne bude i u našem slučaju. Tim više što projekt bazena predviđa krov od solarnih kolektora koji bi osiguravali grijanje vode i zraka a prilikom odobravanja sredstava za neki projekt upravo se pazi i na to da on predviđa korištenje ovakvih izvora energije – rekao je gradonačelnik Huška. Dodao je kako će grad, kad se uzme u obzir vrijednost gradskog zemljišta na kojemu će se graditi bazeni, potom visina komunalnog doprinosa i vrijednost dokumentacije, za bazene osigurati oko 1,5 milijuna kuna.

Treba istaći da će jedan od zatvorenih bazena biti veličine 25x33 četvorna metra što je standard za održavanje službenih natjecanja u zatvorenim bazenima, kao i za igranje vaterpolo utakmica.