Banner 750x94 kulenova seka

banner kulenova seka

Breadcrumbs

Ponedjeljak, 19 Prosinac 2011 20:54

Vino je ljubav života

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

USPJEŠNI PROJEKTI USPJEŠNIH PODUZETNIKA  -

PLETERNICA - Na 6. Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva u Zagrebu, Manifestaciji na kojoj se predstavljaju vrhunski proizvođači vina i delicija izlagala je i pleternička obitelj Markota. Oni već nekoliko godina sade vinograde a želja im je vinogradarsku i vinsku tradiciju Pleterničkog kraja vratiti i dati vinski sjaj području koje to povijesno zaslužuje. Pozicije brda Klikun i starac Pleternice obnovljene poslije četrdeset godina su dvije ponajbolje kontinentalne destinacije za sadnju vinove loze u Hrvatskoj. Imaju stoljetnu tradiciju u uzgoju vinove loze i proizvodnje visoko kvalitetnih vina poznatih i izvan naših granica.

Projekt obnove pozicija Klikun i Starac je pobjeda stvaralaštva i nesebične ljubavi

- Početkom 20. stoljeća vino se prodavalo u Austriju, pilo se i na Bečkom dvoru. Mi smo željeli sačuvati to bogatstvo, te ga unaprijediti za dobrobit cijelog kraja. Projekt obnove pozicija Klikun i Starac je pobjeda stvaralaštva i nesebične ljubavi. Već deset godina radimo na tom projektu. Prve spoznaje o lozi dao nam je 1957. godine naš otac, djed i pradjed Jozo Markota. Njegov potpis i krasopis dominira danas elegantnim dizajnom butelje i ukrasnog pakiranja, pa nisu rijetke nagrade naših proizvoda i na dizajnerskim natjecanjima – istakao je na sajmu Marinko Markota.

Poslovni uspjeh obitelji Markota omogućio je stremljenje za profinjenom vinskom kvalitetom. Postali su misionari u  svom poslu, a već zapaženi rezultati s vinskih natjecanja i medalje za kvalitetu govore da su na pravom putu. Trenutno školuju dva buduća enologa i stručnjaka, Marka i Franju Markotu. Oni su zalog blistave i sigurne budućnosti. Već sada su pokazali da znaju i mogu proizvesti vino koje osvaja medalje ali i ljude, vino koje pomalo postaje čuveno i izvan granica Hrvatske.