Nedjelja, 24 Travanj 2022 12:18

Održan sastanak poljoprivrednika i predstavnika ministarstva i županije s ciljem uspostave proizvođačke organizacije na području Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - U Velikoj županijskoj vijećnici održan je sastanak na temu proizvođačkih organizacija kojemu su prisustvovali zainteresirani poljoprivredni proizvođači u sektoru voća i povrća kao i Alen Hrustić, voditelj Odjela za proizvođačke organizacije pri Ministarstvu poljoprivrede, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić te djelatnici županije i županijske razvojne agencije.

Ministarstvo poljoprivrede dana 14. travnja 2022. godine objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za ulaganje u C.1.5. R1-I1 – izgradnja i opremanje logističko-distributivnih centara (LDC) za voće i povrće za čiju izgradnju Požeško-slavonska županija ima pripremljenu potrebnu dokumentaciju, a prijavom za sufinanciranje izgradnje poljoprivrednicima želi osigurati bolje uvjete rada.

Da bi projekt bio prihvatljiv, županija mora dokazati da je 70% planiranog kapaciteta LDC-a osigurano površinama i proizvodnjom voća i povrća od strane proizvođača voća i povrća s područja za čije se potrebe gradi LDC, a isto će se dokazati iskazom interesa poljoprivrednih proizvođača u obliku skupne izjave proizvođača potpisane od svakog ponaosob.

„Današnji sastanak organiziran je s ciljem uspostave proizvođačke organizacije na području Požeško-slavonske županije i sa željom da zajedničkim snagama izgradimo logističko-distributivni centar u Požegi za što Požeško-slavonska županija ima važeću građevinsku dozvolu. Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je javni poziv za izgradnju hladnjača kapaciteta 3 do 5 tisuća tona." – rekla je županica.

„Da bismo se uopće mogli prijaviti, a naglašavam kako imamo spremnu dokumentaciju kao što ćemo do kraja travnja imati spremnu i CBA analizu i investicijsku studiju, nedostaje nam još samo jedno, a to ste vi. Bez vas, vaše volje i želje da se udružite u proizvođačku organizaciju taj projekt će ostati samo na papiru. Da bismo se mogli prijaviti na natječaj Ministarstva poljoprivrede, nedostaje nam vaš iskaz interesa da ćemo 70 posto kapaciteta hladnjače imati popunjen. Radi se o 2100 tona i mislim da to možemo. Trebamo razmišljati o da kvalitetne proizvode koje proizvodite, imamo gdje obraditi, uskladištiti i u konačnici, da vi koji živite od toga, imate i bolju cijenu svojih proizvoda." – istaknula je županica te naglasila kako je Požeško-slavonska županija spremna ići u ovaj projekt i preuzeti rizik koji nije mali jer se radi o projektu koji u konačnici može biti i 70-tak milijuna kuna.

Prezentaciju svih prednosti udruživanja malih proizvođača u sektoru voća i povrća održao je predstavnik Ministarstva poljoprivrede Alen Hrustić približivši na taj način našim poljoprivrednicima pojam proizvođačkih organizacija.

„Danas ćemo proći sva ona operativna pitanja i poglavlja, a ja ću vam ukratko ispričati koja su vaša prava i obaveze u okviru proizvođačke organizacije i na koji način ona funkcionira. Volio bih čuti vaša pitanja, probleme, te gdje se vi sami vidite, kako bismo vidjeli na koji način možemo doći do zajedničkog rješenja. Skladišni kapaciteti samo su infrastrukturni objekt koji bez vas nema nikakvo značenje. Danas, kad gledate posljedice covid krize, posljedice nedostatka radnika u transportnom sustavu, poskupljenje goriva, gigantsko poskupljenje distribucijskih troškova, vi zapravo vidite koliki potencijal leži ovdje, a roba zapravo i dalje na neki način ne dolazi do pravog kupca. Uz pomoć vas, ovakav jedan tip infrastrukture može doći do one ključne svrhe, a to je da prvenstveno domaći potrošači, a onda i turistički posjetitelji, mogu kušati vaše proizvode 365 dana u godini." – rekao je Hrustić.

Izvor: pszupanija.hr