Nedjelja, 10 Travanj 2022 13:41

Konferencija Pametna sela – „Grad ne može bez sela, ali selo može bez grada“

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - Razvoj ruralnih područja uobličen u konceptu “Pametnih sela”, vrlo je aktualna tema kojoj se na razini Europe posvećuje sve više pozornosti s ekonomskog, demografskog i ekološkog aspekta. Stoga je u prostoru Veleučilišta u Požegi održana konferencija „Pametna sela-europski koncept razvitka ruralnih područja“.

Ova konferencija održana je kako bi pružila uvid u važnost koju koncept Pametnih sela posjeduje za budućnost naše zemlje i naših građana te Europske unije općenito.

Hrvatska nije iznimka po ovom pitanju, osobito uzimajući u obzir prirodna bogatstva kojima naša domovina obiluje, njezin gospodarski potencijal i probleme depopulacije ruralnih područja s kojima je, nažalost, već godinama suočena.

Na početku se svima obratila u ime domaćina Požeško-slavonske županije županica Antonija Jozić.

Antonija Jozic 5 1 768x517„Koncept Pametnih sela je koncept koji od 2019. godine prepoznat na razini prepozat na razini Europske unije, a on podrazumijeva zapravo rješavanje jednog ključnog pitanja. To pitanje je depopularizacija ruralnog područja. Ako izuzmemo grad Požegu kao urbano središte, područje cijele naše županije može se svesti pod koncept pametnih sela.“

„Danas na ovoj konferenciji više ćemo o tome govoriti i o ulaganju u infrastrukturu, u obrazovanje, te u poljoprivredu. Naravno da naglašavamo poljoprivredu, ali s druge strane digitalizacija kao jedan od ključnih  mogućnosti rješavanja tih problema. Izuzetna mi je čast da je danas s nama zastupnik u Europskom parlamentu g. Tomislav Sokol, koji zapravo tu temu najviše naglašava u parlamentu među našim euro zastupnicima.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Samostalno izlaganje o pametnim selima iz EU perspektive održao je zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, on je ujedno i potpredsjednik Međuskupine za ruralna, planinska i udaljena područja te pametna sela.

„Važnost sela je velika, kao što neki kažu „grad ne može bez sela, ali selo može bez grada“. Dakle ruralna područja su nužna kao prostor za život, ali i kao prostor koji omogućuje proizvodnju hrane bez koje ne možemo živjeti. Kolika je važnost proizvodnje vidimo sada u kontekstu rata u Ukrajini, kada sve cijene idu gore i kada je pitanje opstanka opskrbnih lanaca. One zemlje koje će same proizvoditi svoju hranu će naravno biti u puno boljoj poziciji nego one zemlje koje ovise o drugima.“

„U Hrvatskoj moramo puno toga napraviti kako bismo proizvodnju hrane i općenito naša ruralna područja digli na viši nivo. Kada govorimo o konceptu pametnih sela, tu se radi s jedne strane uvođenju novih tehnologija i proizvodnji hrane u poljoprivredi. S većom produktivnosti i većim prihodima za naše poljoprivrednike kako bi bili motivirani da ostanu na selu. Međutim, to nije jedini dio priče, koncept obuhvaća i druge gospodarske grane. Obuhvaća dostupnost javnih usluga poput zdravstva, obrazovanja, kulture i bolju prometnu povezanost.“

Tomislav Sokol 768x534„Znači koncept obuhvaća sve stvari gdje zapravo sela zaostaju i gdje moramo napraviti puno toga kako bismo kvalitetu života na selu doveli bliže onoj razini koja je u gradu. Prvi korak je izgradnja infrastrukture, jer ako nemamo cestovnu povezanost, a ni Internet. Ne možemo govoriti o daljnjem razvoju i nekom gospodarskom napretku. U cilju nam je dovesti sva maksimalna europska sredstva koja su na raspolaganju, kako bismo tu osnovnu infrastrukturu digli na viši nivo. Sve kako bi ljudi bili motivirani da ostanu živjeti i proizvoditi na selu.“ – rekao je Tomislav Sokol.

Konferenciji je prisustvovao i Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, također je prisustvovao i ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju gospodin Goran Lipavić.

U drugom dijelu konferencije održana je panel rasprava na temu „Pametna sela – mogućnosti i dosadašnje prakse u RH“.

U raspravi su sudjelovali Jelena Ferdebar Hak, privremena pročelnica Upravnog Odjela za gospodarstvo, Prof. dr.sc. Borislav Miličević, dekan Veleučilišta u Požegi, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja „PANORA“ Senka Horvat, gradonačelnica Pleternice  Marija Šarić, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

U posljednjem dijelu današnje konferencije, prikazana je prezentacija dobre prakse pametnih sela iz drugih država članica EU. Sudionici su imali mogućnost vidjeti prezentacije iz Austrije i Poljske.

Izvor: rva.hr