Petak, 25 Ožujak 2022 08:50

Redovna godišnja Skupština Graševine Croatica čiji članovi proizvode 13 milijuna litara vina

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Graševina Croatica, regionalna organizacija vinara i vinogradara za vinogradarsku regiju Slavonija i hrvatsko Podunavlje, održala je u četvrtak, 24. ožujka 2022. godine u vinariji Papak u Iloku redovnu izvještajnu Skupštinu o radu u 2021. godini.

Na prigodnoj konferenciji istaknuto je kako je kroz cijelu 2021. godinu Graševina Croatica kroz svoja radna tijela, predstavnike u povjerenstvima pri Ministarstvu poljoprivrede i HGK te brojne sastanke s nadležnim institucijama borila za donošenje odluka kako bi se stanje u hrvatskom vinogradarstvu i vinarstvu značajnije poboljšalo i usmjerilo na nove investicije u vinarskom sektoru Republike Hrvatske. Posebno je istaknut rad na pravilnicima uz novi Zakon o vinu, uvođenje regionalnog ocjenjivanja vina i uvođenje vinskih nadzornika.

gc2

Rečeno je da je početak 2021. godine obilježio nastavak mjera za obuzdavanje pandemije Covid-19, što se drugu godinu za redom negativno odrazilo na poslovanje vinara. Povoljnije epidemiološke okolnosti omogućile su uspješnu ljetnu turističku sezonu što je pozitivno djelovalo na ukupnu prodaju vina, međutim dolaskom jeseni nastavili i intenzivirali problemi s pandemijom. Ukupno gledajući 2021. godina je bila značajno bolja od 2020. godine, ali nije bilo dovoljno dobra da riješi nagomilane probleme s kojima se suočavaju vinari.

„Snažni su poremećaji na tržištu prodaje. Pojedini kanali prodaje, poput manifestacija i obiteljskih događanja, su potpuno ili djelomično stali, a značajan je pad prodaje u ugostiteljstvu. S druge strane vinari se suočavaju s enormnim rastom cijene repromaterijala. Cijena ambalaže, gnojiva, goriva i zaštitnih sredstava su rasle od 20 pa sve do 300 posto uz daljnju neizvjesnost. Posebno su ugrožene investicije u podizanje novih nasada i opremanja vinarija jer cijene materijala i opreme rastu na dnevnoj osnovi što povećava poduzetničke rizike.“

Zaključeno je da su zbog toga vinari prisiljeni podići cijene kako bi pokrili rastuće ulazne troškove i sačuvali proizvodnju. Nažalost, ruska invazija na Ukrajinu uzrokovala je dodatne poremećaje u opskrbi i rast cijena energenata što, uz smanjen booking za nadolazeću turističku sezonu, izaziva daljnju zabrinutost vinara Graševine.gc3

Mladen Papak, vinar iz Iloka, je ocijenio 2021. godinu kao klimatski idealnu te će vinari Graševine Croatice tržištu isporučiti vina vrhunske kvalitete. Posebno su istaknuti izvrsni rezultati koje su vinari Graševine Croatice ostvarili na prestižnom ocjenjivanju Mundus vini u veljači ove godine gdje su osvojili brojne zlatne medalje.

Poznati slavonski vinar i predsjednik Nadzornog odbora Graševine Croatice, Vlado Krauthaker je istaknuo: „Vinari Graševine Croatice snažno dižu kvalitetu i bijelih i crvenih vina, no vrlo je bitan odnos kvalitete i cijene. Moramo više poraditi na promociji i zaštiti naše najvažnije sorte graševine. Iznenađujuće dobre rezultate postižu i naša crvena vina. Prostora ima i za podignuti kvalitetu, ali mora biti popraćeno cijenom koja će pokriti uloženo.“

Članovi skupštine su podržali izvještaj za radu i financijsko izvješće za 2021. godini u kojem je posebno istaknuto ostvarenje potpore za rad regionalne organizacije. Agencija za plaćanje u poljoprivredi i ruralnom razvoju odobrila je Graševini Croatici potporu u iznosu od 490 tisuća kuna godišnje u periodu 2021.-2023. godina što je omogućilo zapošljavanje direktora udruge i dizanje intenziteta i kvalitete rada udruženja. Graševini Croatici je pristupilo 6 novih članova te sad udruga broji 34 člana koji proizvode gotovo 13 milijuna litara vina godišnje odnosno četvrtinu hrvatske proizvodnje.