Banner 750x94 sajam ant

Untitled 1

Banner 750x94 advent pleter

advent plet

Breadcrumbs

Utorak, 22 Ožujak 2022 18:15

Svjetski dan voda 22. ožujka - 17 sustava navodnjavanja ukupno vrijednih 666 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Svjetski dan voda obilježava se diljem cijelog svijeta 22. ožujka 2022. godine, a ove godine naglasak je stavljen na podzemne vode uz slogan „Učinimo nevidljivo vidljivim“. Iako podzemne vode nisu vidljive njihov učinak je itekako primjetan. Skoro sve tekuće slatke vode svijeta su podzemne vode i osnova su opskrbe vodom za piće, za sustav odvodnje, poljoprivredu, industriju i ekosustave. 

Ministarstvo poljoprivrede u svrhu smanjenja negativnog učinka suša, osiguranja stabilnosti poljoprivredne proizvodnje te povećanja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje dosad je raspisalo tri natječaja u okviru operacije 4.3.1 „Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja“  te je kroz 17 projekata ugovoren iznos potpore veći od 666 milijuna kuna. Ukupna poljoprivredna površina obuhvaćena navedenim sustavima javnog navodnjavanja je 6.959  ha, a ukupna poljoprivredna površina koju se korisnici obvezuju koristiti je 5.720 ha. Predviđeno je da će se ukupno 555 poljoprivrednika priključiti na navedene sustave navodnjavanja.

Treći natječaj iz Programa ruralnog razvoja za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja raspisan je u siječnju ove godine, a prijave traju sve do 31. ožujka 2022. godine. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore je 150 milijuna kuna, a intenzitet potpore iznosit će najviše 100 % od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

U okviru Strateškog plana ZPP 2023. – 2027. kroz intervenciju „Potpora za sustave javnog navodnjavanja“ planirana su sredstva u iznosu od 82,3 milijuna eura, sve u cilju poboljšanja praksi koje doprinose prilagodbi i ublažavanju klimatskih promjena.

Ministarstvo poljoprivrede želi sretan Svjetski dan voda!