Utorak, 15 Ožujak 2022 18:18

Rijetka žena u hrvatskom STEM-u 30 godina gradi uspjeh na krilima svoje poslovne znatiželje i marljivog rada

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

STEM područje mnogi niti ne znaju što obuhvaća, na što je fokusirano, te što mu je misija, no prema neumoljivim statistikama već godinama okuplja više (i to nekoliko puta) muškaraca nego žena. Riječ je o vrlo kreativnom i inovativnom poslovnom okružju i djelovanju (STEM – kratica nastala od engl.riječi  - SCIENCE (znanost), TECHNOLOGY (tehnologija), ENGINEERING (inženjerstvo), MATHEMATICS (prirodoslovlje), a područje je poduzetničkog angažmana i predanog rada ekonomistice i poduzetnice Darinke Bistrović, vlasnica tvrtke Didacta advance doo iz Čakovca.

 - Sretna sam što IT, ali I STEM objedinjuju toliko različitih prodručja gdje može doći sva vasa inovativnost i kreativnost do izražaja, a upravo smo to ukomponirali od najranijih poduzetničkih dana u našu tvrtku. Osobno se, ali i poslovno volim realizirati u mnogim područjima i sadržajima, iako se u našoj tvrtki gdje smo pružili priliku i mladima i starima, ali i članovima naše šire obitelji da se zaposle, najviše angažiram na projektima i njihovoj provedbi kao i tržišnim komunikacijama – ističe marljiva poduzetnica Darinka Bistrović, rijetka žena stručnjakinja za STEM područje i vlasnica tvrtke Didacta advance iz Čakovca te druga po redu učlanjena članica poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku.

darinka bistrović STEM

S ponosom ističe da je njezina tvrtka otvorena 1990. godine, bila među prvim informatičkim tvrtkama u tadašnjoj Jugoslaviji, a zatim i neovisnoj Hrvatskoj, u cijelosti u privatnom vlasništvu te u STEM području.  - Svi izazovi i prilike u hrvatskom STEM području koje smo prošli kroz naš poduzetnički angažman do danas predstavlja u pravom smislu cijeloživotno učenje i prilagodbu. Na tom putu bilo je zaista i uspjeha, poteškoća i raznih izazova, ali jako puno sreće zbog svega što smo iskusili – jasna je ova poduzetnica koja je marljivo i vrijedno gradila i gradi brojne STEM i IT projekte svoje tvrtke na tržištu. A Didacta advance je tvrtka. koja se bavi razvojem, proizvodnjom i distribucijom inovativnih rješenja za tehničku kulturu, edukativnu robotiku i STEM područja. Danas Didacta advance na bazi programa jedne njemačke tvrtke radi vlastite proizvode, a najdraže nam je uhvatiti se izazova gdje po mjeri i željama korisnika izradimo sklop ili proizvod za potrebe edukacije ili npr. nekog klijentovog projekta. Također, Didacta advance po potrebi organizira edukativne radionice kako za učitelje, tako i za učenike – opisuje Darinka Bistrović.   

A upravo su obrazovne institucije danas najčešći klijent tvrtke Didacta advance tvrtke. - Korisnici naših proizvoda i usluga su pedagoške institucije te zajednice od vrtića do fakulteta, razne udruge koje se bave STEM područjima, tvrtke i kreativni pojedinci. Naši su kupci također tvrtke koje se bave proizvodnjom i koje naše proizvode implementiraju u svoj proizvod, ili ga koriste u edukativne svrhe, a poslije ga podijele učenicima – pojašnjava poduzetnica Bistrović.

Didacta

Naglašava veliku važnost STEM područja, te potrebu da se zaokrene višegodišnja hrvatska gospodarska paradigma okrenutosti na turizam i osobnu potrošnju.  - Donoseći odluku da ćemo se baviti učilima za robotiku, vjerovali smo da će u budućem razvoju  Hrvatske naglasak biti na proizvodnji. Mijenjale su se vlade, ministri obrazovanja i kada je jedna politika zamijenjena drugom, obrazovanje nije imalo svoju sljedivost. Uvijek se kretalo iznova, a najgore što se dogodlo je stalno zatiranje tehničke kulture na koju sada otpada tek jedan školski sat tjedno. Tehnička kultura nam je na neki način prvi pokazatelj talenata u osnovnoj školi. Tu smo, na neki način, kao društvo  propustili priliku za veću profesionalnu orjentaciju jer učenici sami moraju prepoznati svoje sklonosti u nečemu. Možda u tome razlog leži zbog čega Hrvatska danas nema veći interes za STEM područje kao u nekim drugim državama EU-a – ističe Bistrović prisjećajući se da je upravo iz svog privatnog života našla poticaj za poslovni i to upravo u STEM-u, u kojemu je dulje od 30 godina.

Ova poduzetnica zorno uočava kako hrvatskom STEM području nedostaje žena, no ona je dokaz kako se i u njemu može učiniti sve kad se hoće. - Vrtić je pravo mjesto gdje treba sijati informacije. Ne bi smjeli ostati na nivou zvončića i lončića. Također kada su u osnovnoškolskom obrazovanju iz redovnog programa izbacili neka područja npr.iz robotike i prebacili ih u vanškolske aktivnosti, sigurno da su demotivirali učenike pokazati željene aktivnosti izvan škole. Tako smo zapravo, kao društvo onemogućili da se npr. više djevojčica odluči za STEM. Nismo ih poticali, nismo ih prepoznavali..a nismo ni popularizirali STEM te IT zanimanja i kod žena – komentira ova STEM stručnjakinja i druga po redu učlanjena članica poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku.