Utorak, 06 Srpanj 2021 16:51

Upute građanima o zbrinjavanju azbestnog otpada

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - Komunalac Požega d.o.o. od 25. lipnja 2021. godine, kada je Požeštinu zahvatilo snažno olujno nevrijeme, svakodnevno radi na zbrinjavanju otpada nastalog tim događajem. Kako je sanacija krovišta na mnogim obiteljskim kućama, zgradama i gospodarskim objektima još uvijek u tijeku, a s obzirom na izuzetno velike količine otpada te redovite poslove Komunalca Požega d.o.o., za potpunu će sanaciju biti potreban duži vremenski period.

Sanaciju krovišta mnogi građani obavljaju sami pa ih stoga pozivamo da prilikom uklanjanja azbestnih ploča s krovova, tzv. salonit ploča, obavezno koriste zaštitne maske za lice, rukavice i zaštitnu odjeću.

Azbestni otpad spada u kategoriju opasnog otpada te će njegovo zbrinjavanje provoditi Komunalac Požega d.o.o. kojem je ovih dana izdana dozvola za gospodarenje građevnim otpadom koji sadrži azbest. Dozvola će postati izvršna početkom kolovoza, a do tada je potrebno obaviti pripremne radnje za odvoz.

Pozivamo građane da potrebu zbrinjavanja azbestnih ploča prijave u Komunalac Požega d.o.o. na broj telefona 034/316-860. Prilikom prijave potrebno je dati sljedeće podatke: ime i prezime korisnika, OIB, adresu i procijenjenu količinu azbestnog otpada koji je potrebno zbrinuti (broj komada, m2 ili volumen u m3).

Nakon prijave, djelatnici Komunalca Požega d.o.o. će izaći na teren te u skladu s količinom azbestnog otpada, dodijeliti korisnicima palete i velike vreće (big bag) kako bi azbestni otpad na pravilan način pripremili za odvoz. Prema čl. 19. Pravilnika o građevnom otpadu i otpadu koji sadrži azbest posjednik  građevnog otpada koji sadrži azbest (izvođač radova ili fizička osoba) dužan je pripremiti izdvojeni azbestni otpad za prijevoz na način da se spriječi ispuštanje azbestnih vlakana tako da se azbestne ploče slože na palete, navlaže i omotaju stretch folijom ili sakupe u velike vreće. Tako pripremljeni azbestni otpad potrebno je do odvoza skladištiti na mjestima gdje je omogućen pristup komunalnim vozilima. Komunalac Požega d.o.o. odvoz će obavljati u skladu s tehničkim mogućnostima jer je riječ o izvanrednim poslovima te molimo građane za strpljenje.

Azbestni otpad je opasni otpad te molimo građane da ga ni u kom slučaju ne odlažu na divlja odlagališta!!!

Ostali neopasni građevni otpad (crijep, šuta i sl.) građani mogu sami odvesti u reciklažna dvorišta (do 200 kg u šest mjeseci). Ujedno molimo građane da ostali glomazni otpad (oštećeni vrtni namještaj, rolete i dr.) ne iznose na javne površine, nego da ga odvezu u reciklažno dvorište ili čekaju redovan odvoz glomaznog otpada koji će se, kao i dosadašnjih godina, obavljati od rujna 2021. godine prema unaprijed utvrđenom Rasporedu odvoza krupnog (glomaznog) otpada objavljenom na www.komunalac-pozega.hr.