Srijeda, 26 Svibanj 2021 14:14

Sindikalni čelnici sa radnicama pitaju Vladu RH što će učiniti s tvornicom košulja Orljava

Ocijeni sadržaj
(19 glasova)

SINDIKALNA INICIJATIVA IDE OD NOVOG SINDIKATA I SINDIKATA TEKSTILA, OBUĆE, KOŽE I GUME HRVATSKE -

POŽEGA - Zabrinuti što se nakon kovid situacije, tvornica košulja Orljava u Požegi nije oporavila, smanjila broj radnica sa 320 na 187, a trenutno niti one ne rade jer nema posla u proizvodnji. Vlasnik je država Hrvatska za koju sindikalci smatraju da se ne brine za svoju imovinu ali niti radnice u proizvodnji od kojih najmlađa ima 27 godina radnog staža, a većina preko 30 i 35 godina staža u Orljavi. To potkrepljuju i s pismima kojima su proteklih mjeseci u više navrata tražili odgovore od Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića.

IMG 7626

Radnice koja su došle na tiskovnu konferenciju složne su u konstataciji da je situacija za njih krajnje neizvjesna, da nemaju nikakvih odgovora na pitanja, a svaki mjesec strahuju da neće biti niti plaće. Do sada su plaće, iako minimalne isplaćivane, no sada proizvodnja već mjesecima radi osjetno manje, a sada trenutno uopće ne rade. Radnice spominju i velike gubitke koji se nakupljaju u zadnjih 15-tak godina i smatraju da je taj gubitak veći od 30 milijuna kuna, no njihove predstavnice u Nadzornom i Upravnom odboru nemaju točne podatke.

 - Kuda sada nakon 30 i više godina staža u Orljavi - pitaju se radnice, jer boje se da je situacija sve više neodrživa i za njih krajnje nepovoljna.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković i predsjednik Sindikata TOKG Nenad Leček stupili su i u kontakt s njemačkim Olympom koji je zadnjih 50 godina najveći kupac Orljavinih košulja, koje se rade po principu lohn poslova. Sada više nema narudžbi iz Njemačke niti od drugih velikih brandova kao što je Boss. Oni već duže vremena traže sastanak s vlasnikom, Vlada RH, no taj susret i pregovori nisu održani, jer Vlada RH ne reagira nit nakon nekoliko pisama Sindikata premijeru Plenkoviću. Smatraju da više nema puno vremena i da su na vrijeme pokrenuli inicijativu sa svoje sindikalne strane vodeći računa da će najviše stradati upravo radnice u tom nereagiranju i nečinjenju.IMG 7628

Razgovarali su i s nekoliko mogućih strateških partnera, no upravo ta neizvjesnost i nebriga vlasnika udaljava i moguće partnere od daljih koraka prema rješavanju sudbine požeške tvornice košulja Orljava. Iz Olympa su dobili i odgovore da i njih zabrinjava upravo neizvjesnost sa radnicama i spremni su u tome kao društveno odgovorna kompanija pomoći, ali samo u dogovoru s vlasnikom, Vladom RH.