Četvrtak, 22 Travanj 2021 11:40

Župan Tomašević donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode za Požeško-slavonsku županiju

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Vremenski uvjeti od prije nekoliko dana, razlog su dostave prijedloga gradonačelnika i načelnika općina, županu, za proglašenjem prirode nepogode. Šteta je nastala na voćarskim kulturama koje su bile u cvatu, a osobito na nasadima bresaka, marelica, trešanja, nektarina, krušaka, jabuka, šljiva, višanja i drugih kultura. 

Župan Alojz Tomašević proglasio je prirodnu nepogodu za područje Požeško-slavonske županije zbog mraza koji je zahvatio cijelo područje županije od 01. do 15. travnja. 

Mraz i vrlo niske temperature uzrokovale su veliku štetu na višegodišnjim nasadima koji su bili u cvatu. Trenutno je nemoguće procijeniti koliko je stvarno oštećenje, to će biti vidljivo tek u kasnijim fazama vegetacije.

Procjena štete od prirodnih nepogoda provodi se po proceduri utvrđenoj Zakonom o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda kojim su propisani slijedeći rokovi:

- za prijavu štete od strane oštećenih fizičkih/pravnih osoba u nadležne općine/gradove propisan je rok od 8 dana od dana proglašenja prirodne nepogode, a u roku od  50 dana općinska/gradska povjerenstva moraju izraditi konačna procjenu štete na svom području.

Pozivaju se oštećenici - fizičke i pravne osobe (prvenstveno obiteljska poljoprivredna gospodarstva i drugi oblici registriranih poljoprivrednih djelatnosti) na čijoj je imovini pretrpljena šteta od mraza da prijave štetu u nadležnu općinu ili grad.