Utorak, 23 Ožujak 2021 09:23

Prvi poduzetnik počeo poslovati u Gospodarskoj zoni Jakšić

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

"SOLANUM" IZGRADIO SKLADIŠTE ZA DISTRIBUCIJU ROBE A U PLANU I HLADNJAČA -

Nakon reciklažnog dvorišta u jakšićkoj gospodarskoj zoni izgrađen je i prvi objekt jednog privatnog poduzetnika – Josip Sedlaček je izgradio i uselio skladište a na tome ne misli stati. Inače, Josip je vlasnik istoimenog obrta registriranog za proizvodnju i usluge te tvrtke "Solanum" d.o.o. koja se bavi zastupstvom za sjeme krumpira tvrtki iz Njemačke i Nizozemske. Investitor za skladište službeno je obrt u kojemu za sada, kao jedini zaposlenik, radi Damir Mautner. Josip i sin Alen, zaposlenici su Solanuma. Obitelj Sedlaček se već 30 godina bavi proizvodnjom jabuka a posljednjih sedam počeli su saditi i lješnjake. Skladište je izgrađeno upravo zbog toga.

DSCN5119

 – Objekt je veličine 480 kvadrata, radovi su počeli početkom 2020. u veljači a završeni su u prosincu. Uporabnu dozvolu smo dobili krajem 2020. To nas košta do sada 1,5 milijuna kuna dakle, skladište s ogradom…tu još treba dodati i asfaltiranje piste ispred skladišta i, na kraju kad se sve zbroji, bit će to investicija od milijun 650 tisuća kuna. Novci su dijelom iz EU, iz mjere 6.2.1. dobili smo oko 360 tisuća kuna, ostalo je naš kredit. Skladište je napravljeno radi spremanja i manipuliranja jabuka i lješnjaka. Trenutno imamo 2 hektara jabuka i 10 hektara lješnjaka. Bit će tu i sokovi od jabuka, naravno. Privremeno su sad ovdje krumpiri, iznajmili smo prostor na tri mjeseca Solanumu, to je sjeme krumpira koje dolazi iz Njemačke i Nizozemske a odavde ga dalje distribuiramo širom Hrvatske. Ranije smo jabuke skladištili kod kuće, za krumpir smo imali iznajmljeni prostor na željezničkoj stanici, lješnjaci su bili još mladi i tako, snalazili smo se. Prošle godine su lješnjaci imali prvu ‘pravu’ berbu i sad nam je skladište neophodno – ispričao je J.Sedlaček.
Novo skladište za sada će zadovoljavati potrebe obitelji Sedlaček no, oni već sad razmišljaju o ‘koraku dalje’.

DSCN5108

– Za sada ostaju ove količine jabuka, lješnjaka i sokova ali će se to povećavati. Brat Mario sada ima 6 hektara lješnjaka ali su oni još mladi. Kad budu u punom rodu, skladištit ćemo ih također ovdje. U skladište stane oko 7 šlepera robe a cilj nam je da ono bude puno cijele godine. Ako još netko ‘naleti’ da mu treba prostor, iznajmit ćemo ga. Inače, u budućnosti planiramo i gradnju hladnjače jer bez nje nema ništa. Gradit ćemo ju uz ovaj objekt – najavio je Alen Sedlaček.
A mi najavimo kako se u jakšićku gospodarsku zonu planiraju ‘useliti’ još dva privatna poduzetnika no, o tome, drugom prilikom.