Petak, 12 Ožujak 2021 09:14

8,7 milijuna kuna za uzgoj toplokrvnih pasmina konja i očuvanje izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u četvrtak 11. ožujka 2021. godine usvojeni su Nacionalni program poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine konja i Nacionalni program očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja. Programi potpora ukupno su vrijedni 8,7 milijuna kuna, odnose se na razdoblje 2021.-2025. te će biti financirani iz Državnog proračuna.  

Kroz Nacionalni program poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine konja, u vrijednosti 6,2 milijuna kuna, poticat će se unaprjeđenje kvalitete uzgoja konja pojedinih pasmina za koje se u RH samostalno provode uzgojni programi, organizacije natjecanja u konjičkom sportu, kao i vlasnika pojedinih pasmina konja da sudjeluju na konjičkim natjecanjima i time testiraju radnu sposobnost svojih konja. Potpora će biti dodijeljena vlasnicima konja te nacionalnim sportskim savezima i klubovima članovima istih za troškove organizacije i provedbe natjecanja, a očekivani rezultat provedbe mjera iz Nacionalnog programa je povećanje broja konjičkih natjecanja te povećanje broja uzgojno valjanih kvalitetnih toplokrvnih konja u Republici Hrvatskoj. Program se provodi od 2015. godine, tijekom čega je ukupni broj grla obuhvaćenih pasmina porastao od 2,5 do 3,7%, broj ždrebadi se povećao za 18,1%, dok se ukupni broj rasplodnih grla povećao za 8,3% za rasplodne pastuhe i 15,9% za rasplodne kobile. 

Nacionalni program očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja, vrijedan 2,5 milijuna kuna, ima za cilj očuvanje izvornih pasmina u dostatnom broju i uzgojnoj strukturi. Na taj način doprinijet će se očuvanju i održivom korištenju izvornih i ugroženih pasmina  u poljoprivredi, proizvodnji hrane i razvoju ruralnog prostora, s obzirom na njihov veliki značaj u održivoj proizvodnji proizvoda životinjskog podrijetla, diverzifikaciji proizvodnje te tradicijsku, kulturološku i genetsku vrijednost. Kao jedna od najznačajnijih odrednica Programa je uspostava Banke gena domaćih životinja Republike Hrvatske.