Subota, 30 Siječanj 2021 17:24

Zbog korona krize pojavilo se 40 tisuća tona viškova krumpira - Ministarstvo pokušava izvesti nešto u Ukrajinu

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

Posredovanjem Ministarstva poljoprivrede te u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i Konzulatom Ukrajine postignuta je trgovinska suradnja za izvoz merkantilnog krumpira s područja Međimurske i Varaždinske županije u Ukrajinu, a prve isporuke hladnjača s krumpirom u količini od 100 tona krenule su iz Hrvatske jučer, 29. siječnja 2021. godine.

Urod krumpira u 2020. godini bio je veći za čak 30 posto od prosjeka te je, prema informacijama proizvođača, postignuta samodostatnost za potrebe domaćeg tržišta, a urod veoma visoke kvalitete. Istovremeno, potražnja krumpira, kao posljedica koronakrize, pala je za 50 posto, a posljedično se pojavio i pad cijene, poremećaji tržišta te u konačnici stvaranje 40 tisuća tona viškova krumpira.

U drugom dijelu 2020. godine zabilježene su 20-25 posto niže cijene krumpira na veletržnicama, odnosno 10 posto u maloprodaji, te jako niske cijene otkupa. U prvom polugodištu 2020. godine je prema podacima trgovačkih lanaca, otkupljeno gotovo 16 tisuća tona krumpira - 18.4 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Hrvatska ima pristup ukrajinskom tržištu za obrađeno mlijeko i mliječne proizvode, meso peradi, proizvode od jaja, kolagen i želatina namijenjena prehrani ljudi, uz napomenu da, zbog slučaja visoko patogene ptičje gripe, od studenoga 2020. izvoz mesa peradi nije dozvoljen sa zaraženog područja. EK radi na usklađivanju ukrajinske legislative u odnosu na EU i olakšavanju certificiranja ukrajinskih zahtjeva za uvoz. Do tada, uz dodatni napor proizvođača i kontrolnih tijela, prihvaćeni su modeli certifikata za kompozitne proizvode i proizvode ribarstva.

Prema jedinstvenom zahtjevu za potporu iz 2020. godine, uzgojem krumpira u RH bavilo se 11.091 PG-a na 6.625 hektara, s najznačajnijom površinom u proizvodnji krumpira u Međimurskoj (2.459 ha), Varaždinskoj (898 ha) te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (798 ha).