Petak, 18 Rujan 2020 08:33

Dimnjačarska služba ustrojit će Evidenciju dimnjaka i redovno čistiti vaše dimnjake

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POŽEGA - Odlukom Gradskog vijeća Grada Požege o obavljanju dimnjačarskih poslova (od 30. siječnja 2019. godine.) Grad Požega povjerio je obavljanje dimnjačarskih poslova tvrtki Komunalac Požega d.o.o. Dimnjačarskim poslovima smatraju se pregled i čišćenje dimovodnih objekata i poduzimanje mjera za sprečavanje opasnosti od požara, eksplozija, trovanja te zagađivanja zraka, kako štetne posljedice ne bi nastupile zbog neispravnosti dimovodnih objekata i uređaja za loženje. Pregled, odnosno čišćenje dimovodnih objekata i uređaja za loženje na kruta, tekuća i plinska goriva potrebno je obaviti najmanje jedanput godišnje.
Prethodnih godina dimnjačari su čistili dimnjake po pozivu građana. Od rujna 2020. godine, sukladno navedenoj Odluci dimnjačari će čistiti dimnjake shodno utvrđenom Godišnjem planu pregleda i čišćenja dimovodnih objekata i uređaja za loženje. To znači da će se svakom korisniku dimnjaci čistiti najmanje jedanput godišnje, izuzev građanima koji imaju plinski fasadni bojler ili kondenzacijski uređaj te nisu dužni čistiti dimnjake i dimovodne objekte koji nisu u funkciji.

Evidencija dimnjaka i dimovodnih objekata obveza je Dimnjačarske službe i važan preduvjet kvalitetnog obavljanja dimnjačarskih poslova. Stoga su djelatnici Dimnjačarske službe Komunalca Požega d.o.o. krenuli s evidencijom dimnjaka i dimovodnih objekata u svim kućanstvima na području gdje Komunalac provodi poslove dimnjačarstva.

Prvim dolaskom na adresu korisnika dimnjačar utvrđuje koliko korisnik ima dimnjaka, vrstu objekta, tip grijanja i vrstu grijanja za što Komunalac Požega d.o.o. ispostavlja račun u iznosu 31,00 kn (s PDV-om). Evidencija dimnjaka plaća se jednokratno, dok se usluga čišćenja naplaćuje prema Cjeniku dimnjačarskih usluga.

Korisnicima koji ne koriste dimnjake, dimnjačar nakon provedene evidencije više neće dolaziti, no sve promjene poput priključivanja trošila na novi ili nekorišteni dimnjak, namjeru promjene ložišta i/ili vrste goriva u načinu grijanja, i sl. korisnici su dužni prijaviti dimnjačarskoj službi kako bi se izlaskom na teren evidentirale. Ovakvim načinom rada poboljšana je učinkovitost dimnjačarske službe, usluge su dostupnije svim korisnicima i što je najvažnije, povećana je sigurnost građana - navodi u svom priopćenju Komunalac Požega.