Petak, 17 Srpanj 2020 12:54

Vendange verte na vrhunskim položajima Vinarije Kutjevo

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

KUTJEVO - Na najznačajnijim položajima Kutjevačkog vinogorja, Vinkomiru i Hrnjevcu, djelatnici vinarije Kutjevo krenuli su sa prorjeđivanjem grožđa na sortama Pinot crni, Merlot, Cabernet sauvignon i Cabernet franc.

„Možemo reći kako smo do sada imali povoljne vremenske uvjete. Izbjegli smo proljetne mrazeve, a lijepo vrijeme rezultiralo je dobrom vegetativnom fazom, nastavilo se u vidu dobre faze cvatnje i oplodnje vinove loze čime je došlo i do kvalitetnog razvoja bobica. Upravo su povoljni uvjeti rezultirali povećanjem uroda odnosno formiranjem većeg broja grozdova koji neće sazrijevati ujednačeno povodom čega smo se odlučili na vendange verte odnosno prorjeđivanjem grožđa. Reduciranjem prinosa i rasterećenjem samoga grozda u svrhu potpunijeg dozrijevanja nastojimo direktno utjecati na samu kvalitetu grožđa. Na položajima Vinkomir, Hrnjevac i Vetovo vinovoj lozi odnosno grožđu pristupamo s posebnom pažnjom obzirom da s njih dolazi grožđe za naše premium linije Rose Premium, Maximo i de Gotho te perjanicu vinarije – Vrhunsku graševinu.

Vendange verte predstavlja vrstu berbe kojom se ručno ubiru još nezreli ili slabije razvijeni grozdovi, a na pojedinim dijelovima uklanjaju se i dobro razvijeni grozdovi ukoliko je urod veći nego želimo. Kao što smo napomenuli, samim postupkom smanjujemo prinose, međutim omogućavamo trsu da koncentraciju energiju i proizvodnju biljnih sokova usmjerava na sazrijevanje i zrenje manjeg broja preostalih grozdova. S manje grožđa dobivamo puniju zrelost preostalih grozdova koji ujedno razvijaju mnogobrojne, složenije aromatične spojeve čime u konačnici osiguravamo parametre za koncentriranije okuse te punije tijelo u samom finalnom proizvodu – vinu. Vendange verte, u pravilu, odrađuje se četrdesetak dana prije prave berbe, a količinu grožđa na trsu reduciramo na kilogram i pol do najviše dva kako bi se u konačnici postigli parametri koji osiguravaju ono što želimo – vrhunsko vino s najboljih vinogradarskih položaja.

Osim grozdova vrši se i dodatno odstranjivanje lisne mase – defolijacija, koju odrađujemo u raznim fazama vegetacije, od faze zametanja bobica do nekoliko tjedana pred berbu. Defolijaciju odrađujemo jednako pažljivo kao i vendange verte s obzirom na činjenicu kako listovi provode fotosintezu čime se stvara šećer koji omogućuje bolje sazrijevanje grožđa. U slučaju da vino ima previše grožđa, a nema dovoljno lišća, vinova loza ulazi u ciklus borbe za sazrijevanje bobica. Defolijacijom poboljšavamo i mikroklimu u predjelu grozda, s ciljem povećanja kvalitete koja ujedno utječe i na smanjenja zaraženosti raznim bolestima. Ravnoteža je ključ svega, a posvećenost, briga o vinovoj lozi i kvaliteti grožđa koja u konačnici rezultira vrhunskim vinom prepoznatim od strane kupaca i stručne javnosti predstavljaju fokus našeg rada“, poručuju iz vinarije Kutjevo.

Napomenimo kako su upravo premium linije Maximo i de Gotho uz Vrhunsku graševinu sa spomenutih vinogradarskih položaja jedne od najnagrađivanijih linija vinarije Kutjevo. Osim svjetski priznatih ocjenjivačkih natjecanja Decanter, Mundus Vini i Concours Mondial de Bruxelles redovito osvajaju zlatne nagrade i na domaćim vinskim ocjenjivanjima, a što o spomenutim vinima misli domaća i svjetska javnost pročitajte na FB stranici vinarije Kutjevo.

Izvor: kutjevacki.hr