Petak, 22 Svibanj 2020 08:29

Dodatnih 9 milijuna kuna pomoći stočarstvu

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak, 21. svibnja 2020, donijela Odluku o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći proizvođačima tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 te subjektima koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara. Ova izvanredna mjera pomoći vrijedna je 9 milijuna kuna, a financirat će se iz Državnog proračuna.

Na gospodarstvima domaćih uzgajivača stoke nalazi se određen broj grla koja su u optimalnoj dobi i tjelesnoj težini za klanje ili su ju već prerasli, a čiji vlasnici zbog smanjene potražnje imaju problema s njihovim plasiranjem na tržište. Procjena je da je u takvom statusu 4.000 junadi, 6.000 svinja i 8.000 janjadi. Svakim daljnjim protekom vremena i odgađanjem klanja takva grla gube na kvaliteti i cijeni, a daljnjim produženjem tova proizvođači troše sve veće količine stočne hrane te su neisporučena grla svakim danom sve veći trošak, koji nije uračunat u početne troškove proizvodnje. Da bi se smanjila trenutačna neravnoteža ponude i potražnje, koja stvara pritisak na smanjivanje cijena goveđeg, svinjskog i janjećeg mesa, potrebno je dodijeliti novčanu potporu uzgajivačima za sva grla, koja su zbog gubitka tržišta i dalje ostala u tovu na farmama, a kako bi se olakšao njihov plasman na tržište.

 „Ministarstvo poljoprivrede prati stanje u sektoru i na tržištu te se trudimo detektirati poremećaje i ponuditi pravovremena rješenja. Svjesni smo situacije u kojoj se nalaze naši uzgajivači stoke, provodimo niz mjera, spremni smo i na interventni otkup viškova, a intenzivno komuniciramo s trgovačkim lancima koji posluju na području Republike Hrvatske kako bi na svojim policama što više mjesta dali domaćim proizvodima. Briga za hrvatsku poljoprivredu, a time i opskrbu hranom i hrvatsko gospodarstvo u cjelini, zajednička je odgovornost svih dionika u sektoru poljoprivrede i građana Hrvatske, koje i ovim putem pozivam da biraju najbolje i kupuju domaće “, ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Rješavanju poremećaja u sektoru stočarstva pristupa se kroz nekoliko mjera – Programom potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u 2020. godini kojim se planira isplata 13 milijuna kuna korisnicima u sektoru govedarstva (za krave dojilje i krave u proizvodnji mlijeka), 6,5 milijuna u sektoru svinjogojstva i 5,5 milijuna kuna u sektoru ovčarstva i kozarstva, izvanrednom mjere pomoći malim mljekarama vrijednom 2,5 milijuna kuna u vidu otkupa i doniranja mliječnih proizvoda, Odlukom o uvjetima i kriterijima koje pri javnoj nabavi moraju zadovoljiti poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, temeljem koje će javne institucije nabavljati svježu i domaću hranu od hrvatskih proizvođača, Tržnicom.hr kao mjestu za plasman domaćih proizvoda te brojnim drugim mjerama pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

Sve temeljne mjere, poput financiranja plaće i doprinosa, odgode poreznih davanja, osiguranja linija za obrtna sredstva i moratorija na kredite, koje je donijela Vlada RH i na kojima je, između ostalih, radilo i Ministarstvo poljoprivrede, vrijede za sektore poljoprivrede i ribarstva. Dodatno, kroz specifične mjere za sektore poljoprivrede, ribarstva i šumarstva nudi se cjelovita podrška kroz dodatno financiranje, odgode rokova za izvršenje obveza i pripreme za novi investicijski ciklus. Ukupna vrijednost mjera Ministarstva poljoprivrede kojima se nastoje ublažiti štete prouzrokovane širenjem pandemije COVID-19 iznosi 493,5 milijuna kuna.