Srijeda, 22 Travanj 2020 13:02

Podignut pokusni nasad vinograda Veleučilišta u Požegi uz snimanje materijala za e-učenje

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

PODGORJE - U vinogradu Veleučilišta u Požegi u Podgorju posađene su nove površine pokusnih vinograda s ciljem razvoja vinogradarstva i vinarstva kako Zlatne doline tako i cijele Republike Hrvatske. Uz graševinu posađene su i nove sorte vinove loze otporne otporne na bolesti. Introducirane su njemačke i talijanske bijele sorte: Calardisblanc, Johanniter, Muscaris, Solaris, Sauvignon Rytos, SauvignonKretos, Hibernal, Souvignier gris. Dio pokusnog nasada osim klonske selekcije graševine svakako će se iskoristiti i za uzgoj introduciranih kultivara vinove loze sa poboljšanim svojstvima što se tiče otpornosti na osnovne najznačajnije odnosno najštetnije gljivične bolesti na vinovoj lozi, u prvom redu plamenjača, pepelnica i botritis, kao i na istraživanje na klimatske promjene.

U sklopu sadnje kreiran je foto i video sadržaj za učenje na daljinu za studente studija Vinogradarstvo-vinarstvo i voćarstvo. U sklopu projekta uvođenja precizne poljoprivrede u vinograd, Veleučilište u Požegi nabavilo je dron tehnologiju radi praćenja situacije u novom vinogradu tako da će studenti iz prve ruke moći koristiti nove tehnologije u STEM području. Novi znanstveno istraživački poligon vinograda prati ujedno i tematiku novih budućih studija- informacijskog i programskog inženjerstva i enogastronomije.

U sadnji su sudjelovali prodekani: dr.sc.Brankica Svitlica i doc.dr.sc.Berislav Andrlić te mr.sc. Josip Mesić, Ivan Malčić, Danijel Klemenić, Jasna del Vechio uz pomoć partnera OPG Špoljarić, te uz snimanje Nove TV koja je emitirala prilog u Dnevniku.