Nedjelja, 19 Travanj 2020 10:40

HEP u Slavoniji stipendira 14 učenika i studenata

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

ZAGREB – Hrvatska elektroprivreda u društvima koja imaju radna mjesta u Osijeku, u HEP-Operatoru distribucijskog sustava (Elektroslavoniji, Elektri Virovitica i Elektri Požega), HEP Plinu, HEP Toplinarstvu i HEP-u d.d., planira stipendirati 14 učenika i studenata. Na temelju provedenih natječaja Hrvatska elektroprivreda u Hrvatskoj planira sklopiti ukupno 67 stipendijskih ugovora, i to 36 s učenicima završnih razreda srednjih škola te 31 s redovnim studentima diplomskih studija. Prilog je to stvaranju baze stručnjaka koji će imati priliku zaposlenja i ostanka u Hrvatskoj.

Stipendiranjem učenika i studenata osigurat će stručne kadrovi na radnim mjestima ključnim za funkcioniranje elektroenergetskog sustava i energetske infrastrukture. Ugovori stipendistima osiguravaju financijsku potporu tijekom i zaposlenje u HEP-u nakon završetka obrazovanja, uz obvezu ostanka na radu u društvu koje ih je stipendiralo. Neto iznos stipendije za prvu godinu diplomskog studija iznosi 1.400 kuna, a za drugu godinu 1.600 kuna. Ovisno o postignutim rezultatima u prethodnoj godini studija, stipendistu s prosjekom ocjena od 4,6 do 5,0 na drugoj godini studija isplaćuje se i poseban dodatak od 200 kuna. Neto iznos stipendije za redovne učenike iznosi 1.000 kuna, a učenicima koji su postigli izvrsne rezultate u prethodnoj školskoj godini isplaćivat će se mjesečni dodatak od 200 kuna za prosjek ocjena od 4,6 do 5,0. Rezultati natječaja objavljeni su na internetskim stranicama HEP-a.

„HEP, kao jedan od najvećih poslodavaca u Hrvatskoj, u stalnoj je potrazi za novim kvalitetnim radnicima, posebno mladima koji mogu donijeti nova znanja i inovativnost. I u aktualnim nepovoljnim okolnostima, mi moramo dugoročno razmišljati o zapošljavanjima na pojedinim radnim mjestima. S tim ciljem, uz ostale aktivnosti, i ove ćemo godine dodijeliti stipendije učenicima strukovnih škola i studentima, prvenstveno tehničkih fakulteta. Zadovoljni smo dobrim odzivom na ovogodišnjem natječaju i unaprijed se radujemo dolasku novih mladih kolega na kojima će počivati budućnost Hrvatske elektroprivrede. Projektom stipendiranja ujedno želimo dati doprinos stvaranju baze stručnjaka koji će imati priliku da se zaposle i ostanu u Hrvatskoj i na taj način se uključe u razvoj hrvatskog gospodarstva“, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

Osim stipendiranjem učenika i studenata, HEP i projektima u partnerstvu s obrazovnim institucijama promovira suradnju gospodarstva s obrazovnim sustavom. Od 1995. godine do danas više od 780 učenika osnovnih i srednjih škola dobilo je HEP-ovu nagradu Imam žicu za pobjednike državnih natjecanja znanja iz matematike, fizike i elektrotehnike.

Kroz takve aktivnosti šaljemo poruku našim budućim radnicima da će ih u Hrvatskoj elektroprivredi dočekati stabilna i snažna organizacija koja i u ovim kriznim trenutcima osigurava nesmetano funkcioniranje ključne državne infrastrukture, ali i zdravo i solidarno radno okruženje hepovih radnika, koji su u nepogodama i kriznim situacijama uvijek spremni pomoći građanima.