Petak, 11 Siječanj 2013 19:45

Proizvodnja duhana uz navodnjavanje

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

PROBLEMI OVOGODIŠNJE PROIZVODNJE DUHANA  -

 

Navodnjavano je samo 55 ha na kojima su ostvareni prinosi od 3.500 kg i od 4.470 kg po hektaru što su gotovo dvostruko veći prinosi na površinama bez navodnjavanja

 

Skup Udruge hrvatskih proizvođača duhana Krupan list analizirao je aktualno stanje prošle sezone primarne proizvodnje duhana i ocijenio je neodrživom za daljnju budućnost te proizvodnje s obzirom na posljedice ekstremne suše, naknadne vegetacije u jesen i visokog rasta troškova proizvodnje, što ne može pokriti prosječna ukupna ovogodišnja otkupna cijena od 16,40 kuna za kilogram duhana. To je mnoge proizvođače duhana dovelo u blokadu njihovih računa i umjesto dobiti u ovogodišnjoj berbi duhana ostvarili su gubitke Stoga proizvođači jedino rješenje za ublažavanje negativnih posljedica u svojoj proizvodnji vide u povećanju otkupne cijene za 4,7 kuna po kilogramu duhanu, kako bi donekle ublažili negativne posljedice u ovogodišnjoj proizvodnji

Navodnjavanje površine pod duhanom u PodraviniMeđutim, prostora za povećanje otkupne cijene duhana ovogodišnjega roda nema, poruka je razgovora Izvršnog odbora Hrvatske udruge proizvođača duhana Krupan list s predstavnicima Uprave Hrvatskih duhana, koji su organizatori proizvodnje i otkupljivači duhana na svom sirovinskom području Podravine i Slavonije.

Predsjednik Uprave Hrvatskih duhana dipl. ing. Mirko Boić, istaknuo je kako je ova godina bila iznimno teška za proizvodnju duhana, ali kako je i u izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima suše i ekstremno visokih temperatura proizvedeno duhana kao i u prethodnoj godini pa bi se stoga moglo zaključiti da ova godina i nije bila katastrofalna za proizvodnju duhana te kako su na nekim područjima ostvareni i veći pronosi duhana od prošlogodišnjih u suhome ratarenju unatoč suši.

 

SPORO PRIHVAĆANJE MJERA ZA UNAPREĐENJE PROIZVODNJE

– Proizvođači duhana očekuju da će njihove probleme rješavati država ili Hrvatski duhani. Svatko od nas ima svoju poslovnu politiku. Mi smo duhan otkupili i sada tražimo tko će ga od nas kupiti. Naša otkupna cijena je ove godine bila manja za 57 lipa po kilogramu duhana u odnosu na prošlu godinu, što je posljedica odnosa otkupljenih klasa duhana. Duhan ima svoje zakonitosti trženja, jer to nije burzovna roba, a cijena izravno ovisi o kvaliteti duhana. Prema tome, rješenja za konkurentnost naša primarne proizvodnje duhana su u povećanju prinosa navodnjavanjem.To smo dokazali u ovoj i prošloj godini sadnjom na foliju i navodnjavanjem kap po kap prinosom od 4.470 kg po hektaru,   odnosno više od 3.500 kg po hektaru samo navodnjavanjem kap po kap. Međutim, to proizvođači još ne prihvaćaju, jer ove se godine navodnjavalo tek 55 hektara – kaže Boić.

 

Trošak sušenja kilograma duhana na drvnu biomasu je 0,65 kuna , a na zemni plin 3,68 kuna, ali od ukupno 1.700 teromogena u sušnicama duhana samo su 42 na drvnu biomasu

 

- Isto tako sporo se prihvaća uporaba drvne biomase kao jeftinog energenta u sušnicama za duhan umjesto skupih fosilnih goriva pa tako imamo samo 42 termogena za drvnu biomasu od 1.700 termogena u sušnicama duhana kod naših proizvođača. Žalosno je što sve to mnogi proizvođači još ne prepoznaju, jer je u tome konkurentnost i budućnost njihove proizvodnje duhana, koja će im osigurati dohodak od 50.000 do 60.000 kuna po hektaru - poručio je predsjednik Uprave Hrvatskih duhana.

Predsjednik Udruge Hrvatskih proizvođača duhana Krupan list Željko Aragović, ocijenio je razgovore korisnim, jer su istaknuti svi problemi s kojima su suočeni proizvođači duhana, a to su u provom redu visoki troškovi i budućnost proizvodnje duhana. – U navodnjavanju i uporabi drvne biomase ostvareni su dobri rezultati, ali dio proizvođača smatra da nije samo u tome rješenje, jer je otkupna cijena duhana svake godine sve manja. Slažemo se da se navodnjavanjem ostvaruju visoki prinosi, a uporabom drvne biomase smanjuju troškovi sušenja duhana kako bismo postali konkurentni u godinama koje dolaze, ali istodobno ostajemo kod naših zahtjeva o povećanju otkupne cijene duhana, koja bi morala biti realna u usporedbi s troškovima kako bismo mogli planirati svoju proizvodnju duhana - naglasio je Aragović, dodajući kako očekuje dobru suradnju s Hrvatskim duhanima i TDR-om u zajedničkoj izradi planova i programa za podizane dohodovnosti i konkurentnosti primarne proizvodnje duhana.

Tekst M. B.

 

U ovogodišnjoj proizvodnji duhana na sirovinskom Području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji na ukupnim proizvodnim površinama od 4.119 hektara proizvedeno je ukupno 8.528 tona duhana, što je za 11 posto manje od plana, a 1 posto manje od ostvarene ukupne prošlogodišnje proizvodnje duhana. Ostvaren je prosječni prinos od 2.070 kg po hektaru. Na sirovinskom području u Podravini prosječni je prinos iznosio 2.123 kg po hektaru, a u Slavoniji 1.895 kg po hektaru. Prosječna otkupna cijena za duhan ovogodišnjega roda iznosila je 9,78 kn za kilogram i za 57 lipa je manja od lanjske prosječne otkupne cijene.