Breadcrumbs

Ponedjeljak, 18 Studeni 2019 09:15

Isporučio 1.300 kg jabuka, koje su pojedene a nakon godinu dana neplaćanja, dobio obavijest da ih je isporučio izvan roka

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

O MUKAMA PO JABUKAMA DAMIRA VINKOVIĆA IZ POŽEGE  -

Poštovani čitatelji donosimo vam malo opširniji tekst o „mukama po jabukama“ našeg sugrađanina Damira Vinkovića koje je proživio na svojoj vlastitoj koži neplaćanje od Agencije za plaćanje. Nakon što su isporučene jabuke i potrošene u ustanovi kojoj su isporučene, na pitanje kada će ići plaćanje, dobio je odgovor da ih je isporučio izvan roka isporuke. Dalje nakon Damirovih muka i razmišljanja sve ocijenite ipak sami, a Damir polako krči svoj jabučnjak, jer ...

IMG ab7eae2a84f05ce4d28bd4bc305f58b0 V - Posjedujem nešto manje od jednog hektara jabuka. 2017 godine sam se javio na natječaj za povlačenje sa tržišta jabuka za besplatnu distribuciju ( Zbog embarga Rusiji EU je osigurala novac za plaćanje jabuka i mandarina koje će država otkupiti od proizvođača  i donirati ustanovama i institucijama a u cilju pomoću proizvođačima). Od strane APPRR odobreno mi je 1.650 kg. Ispunio sam  sve tražene uvjete i jabuku isporučio Centru za odrasle osobe Ljeskovica. Do dana 15. svibnja 2018. god jabuka mi nije bila plaćena (gotovo sedam mjeseci od isporuke). osim jednog neslužbenog telefonskog poziva da sam jabuku isporučio van roka i da mi neće biti plaćena, nikakvu pisanu obavijest od strane APPRRR nisam dobio niti je od mene traženo kako pojašnjenje .

24.10.2017. godine Poljoprivredna inspekcija za odobrenu količinu jabuka izdala mi je certifikat u valjanosti od 25.-29. listopada, odnosno od srijede do nedjelje. Jabuku sam vozio u petak 27. listopada osobnim vozilom u auto prikolici na dva puta. Prva tura isporučena je u 10 sati i vratio sam se po drugu. Kada sam vozio drugu turu, naišao sam na kamion šumarije, kojem je jedan točak propao kraj ceste i čekao drugi kamion da ga izvuče.IMG 5436136df666a86e33b4d22b55468d76 V

 Dolaskom u Centar za odrasle osobe u Ljeskovici, u 14,30 sata, osoba zadužena za preuzimanje jabuka više nije radila. U nazočnost portira, a u dogovoru sa skladištarom prikolicu sa jabukama sam ostavio u natkrivenom prostoru i otišao. U ponedjeljak 30. listopada, skladištar je preuzeo jabuku, potpisao i ovjerio otpremnicu.

Nakon dvadesetak dana po isporuci nazvan sam iz APPRRR ( osoba se nije predstavila) te mi je rekla da sam jabuke isporučio van roka važenja certifikata i da mi je neće platiti te da ću o svemu biti na vrijeme pismeno obaviješten. Do 16. svibnja 2018. god. sam više puta pokušavao stupiti u kontakt sa nadležnima iz APPRRR, osobno sam dva puta slao e-mailove ali nikada nisam dobio nikakav odgovor.

Zvao sam nadležne u Centar za odrasle osobe u Ljeskovici, da oni možda nisu dobili obavijest da moju jabuku ne konzumiraju. Njihov odgovor je bio da ih o ne konzumiranju jabuke nitko nije obavijestio, naprotiv bila je inspekcija i pregledala ono što je još ostalo od jabuke i da nisu imali nikakvi primjedbi.

  1. svibnja 2018. god. poslao sam preporučeni upit zašto mi jabuku ne plaćaju.

IMG 775045aa0e9bb02f1dfe64bab2b88a0c VU roku par dana dobio sam odgovor „da sam jabuku isporučio van roka važenja certifikata ( rok 25.-29. listopad, srijeda–nedjelja, a otpremnica je napravljena 30. listopada, ponedjeljak) i da mi neće platiti jabuku.

 - pravno gledano, sve dok me nisu obavijestili o svojoj odluci, a to je bilo  21. svibnja 2018. jabuka je bila u vlasništvu Agencije.

 - Agencija je kao vlasnik jabuke u travnju 2018. godine napravila kontrolu kvalitete jabuka i kontrolu korištenja od krajnjeg korisnika, o čemu je napravila i zapisnik.

Kao mi nisu htjeli platiti, pokušao sam mirnim rješenjem preko suda naplatiti svoju jabuku ali APPRRR nije pristala te sam ih tužio.

Ne mogu reći da mi 4.000,00 kuna ne predstavlja ništa ali nije to vrijednost zbog koje bi tužio APPRRR i zbog čega bi si priuštio nelagodu na sudu.

Tužbu sam podnio što osjećam da me APPRRR - ustanova koja je osnovana da pruža pomoć i pomože poljoprivrednicima, kao proizvođača, kao radnika, na poslije kao čovjeka ponižava.

Ponižavaju me njeni službenici koji se ponašaju bahato, arogantno, nada sve nestručno, oni koji u životu nisu proizveli peršin za nedjeljnu juhu, oni navode da me nisu stigli obavijestiti da jabuku neće platiti i da se snalazim na drugi način.

U meni gledajte hrvatskog seljaka koji traži svoje pravo i štiti dostojanstvo.

Kada sam o ovome obavijestio Ministarstvo oni su rekli  je to u nadležnosti APPRRR

Ravnateljica APPRRR kaže mi, prema vama nemamo nikakvih obaveza

Stručno povjerenstvo ( imenovano od naj stručnijih zaposlenika) kaže mi ne trebamo platiti.

Državna odvjetnica gđa. Tatjana Jurčević kao pravni stručnjak koji zastupa državu i tumačeći  važeće državne propise u svom „podnesku“ kaže da se jabuka ne treba platit.

U Podnesku kaže:

-nisu ispunjene pretpostavke za plaćanje - zar  isporuka i potpisana otpremnica nije dovoljna pretpostavka ?.

- Agencija nije postupila nezakonito ili nepravilno čime bi nastala šteta –  APPRRR nije obavijestila mene da jabuku neće platiti, nije obavijestila Ljeskovicu da jabuku ne troše. Gospodin Boras, načelnik u APPRRR na sudu kaže, nisam stigao obavijestiti, pa nije jabuka cigla da može stajati godinu dana dok Ante ne stigne.

-Državna odvjetnica ističe da je jabuka isporučena van roka –  Ovo je u kontradikciji sa izjavom da nema pretpostavke za plaćanje, ovdje ipak priznaju da sam jabuku isporučio ali van roka a ako je van roka onda su me morali obavijestiti.

-Državna odvjetnica kaže „ne može se osnovano očekivati da će i nakon podnešenog zahtjeva za plaćanje u konačnici to i naplatiti, drugim riječima  „Kada isporučiš robu“ ne možeš očekivati i da bude plaćena. ! Kakvi su to zakoni tko ih je i za koga donio.

-16. Svibnja 2018 g. uputio sam prijavu nepravilnosti Agenciji gdje sam objasnio što sam poduzeo i i tražio objašnjenje od njih.

-21. svibnja, Agencija donosi odluku o neplaćanju i objašnjenje, gdje priznaju da je zahtjev za plaćanje zaprimljen 06. Studenog 2017., prije 7 mjeseci  a da ni mene, ni Ljeskovicu zbog puno posla nisu obavijestili. Pa zar to nije propust koji je uzrokovao štetu.

-pravno gledano, jabuka sve dok me nisu obavijestili o svojoj odluci, do 21. svibnja 2018. bila u vlasništvu Agencije.

-Agencija je kao vlasnik jabuke u travnju 2018. godine napravila kontrolu kvalitete jabuka i kontrolu korištenja od krajnjeg korisnika, o čemu je napravila i zapisnik.

A  državna odvjetnica i uz sve ove dokumente ne uviđa tko je napravio propust.

-iz ovoga podneska proizlazi da ja hoću od države neosnovano uzeti, ukrasti, državu prevariti za 4.000 kn.

- državna odvjetnica podneskom mene optužuje za pokušaj prevare.

Ja se bojim i strah me je da me država ne tuži i zbog narušavanja ugleda.

Sutra će mi agencija uzeti zemlju, prekosutra kuću jer državne ustanove i njeni činovnici uz pravnu pomoć državnog odvjetništva i u skladu sa važećim državnim propisima mogu uzeti što hoće a ne moraju platit.

ZAR  ovo nije bahato, arogantno, prepotentno, neprofesionalno, slobodan sam reći i nestručno i ne znam kakvo sve ponašanje državne odvjetnice.

I Agencija i državna odvjetnica  opravdanje traže u nepoštivanju CERTIFIKATA

Što je to certifikat.

 Potvrda – svjedodžba ili certifikat kao međunarodni trgovački izraz, predstavlja pisanu ispravu o ..., u kojoj se kao sigurno označuje i kojom se posvjedočuje istinito stanje o nekoj stvari ili robi.

Navedeni certifikat izdan je za 5 dana, što znači da roba mora odgovarati kvalitetom samo 5 dana, a što dalje. Svi znamo da je jabuka voće sezonskog sazrijevanja a cjelogodišnje konzumacije, iz čega proizlazi da se certifikatom ne može definirati  vrijeme zbog konzumacije jabuke, ili ako se definira, onda ono mora biti u vremenu predviđenom za konzumaciju što je slučaj kod skladištenja voća i povrća u hladnjačama.

Ovim potvrđujemo ono što sam već  rekao, nestručnost i ne znanje zaposlenika APPRRR koje kasnije uvjetuje probleme.

Ako se izda certifikat za 5. dana (zašto 5. Dana ?  dali je poslije 5 dana jabuka  nejestiva), u ovom slučaju na raspolaganju sam imao samo dva i po dana da jabuku isporučimo. Isporuka je započela, a dovršena van radnog vremena, točnije oko 14,30 h kada je skladištar otišao kući. 

Kašnjenje isporuke uvjetovano je činjenicom na koju nisam mogao utjecati. Pred samom Ljeskovicom šumarijski kamion tovareći klade, točak mu je propao van kolnika i zakrčio je promet. Dali sam mogao utjecati na datu situaciju?

Postavljamo retoričko pitanje što bi bilo da sam jabuku vozio na Krk a i to je bila opcija i da je zbog orkanske bure ( na koju se ne može utjecati) krčki most bio zatvoren ?.

Smatram da je roba isporučena na vrijeme u petak, u vrijeme važenja certifikata, što potvrđuje i skladištar Tihomir Filipović,  te da je otpremnica potpisana sa nadnevkom 30.10.2017. godine.

 da primjedbu na isporuku nije imao ni APPRRR,  potvrđuju i oni sami, tim što:

- nisu uputili nikakvu službenu primjedbu kao što je bio slučaj sa drugim  proizvođačima koji su slali krivo popunjene obrasce pa su ih upozoravali.

 - nakon tri mjeseca poslali su inspekciju Domu za odrasle osobe u Ljeskovici, da provjeri ispravnost korištenja i kvalitetu jabuka o čemu postoji i zapisnik. Kako nisu došli kontrolirati način korištenja i kvalitetu jabuke koju sam prodao Plodinama ?.

Šteta je nastala što me zaposlenici APPRRR nisu obavijestili: iz osobnih razloga, ili su zaboravili, ili su zagubili  predmet. Sam načelnik gos. Ante Boras na sudu, kao svjedok izjavio je „ zbog posla nisam stigao poslati dopis“ oni nisu stigli,  a ja zbog  prometa na koji nisam mogao utjecati, kasnio pola sata.  Zar „ne stizanje“ , bez obzira čime bilo izazvano u konačnici nije jednako?  Ili. ! ?.

I nakon svega ovoga Državna odvjetnica  kaže da APPRRR nije radila nezakonito i neispravno.

A sam gos. Ante Boras načelnik sektora, zadužen za realizaciju povlačenja sa tržišta jabuka i mandarina, izjavljuje nisam stigao obavijestiti ispručitelja jabuka  .

Zar to nije nepravilnost u radu.

Nadalje kaže da sam ja mogao svoju jabuku preuzeti od Doma u Ljeskovici.

Na koji sam način mogao preuzeti jabuku od Doma, koja je odlukom i rješenjem APPRRR dodjeljena Domu, odnosno potpisivanjem Otpremnice jabuka je prestala biti moje vlasništvo i postala vlasništvo APPRRR, koja je istu ustupila Domu za odrasle osobe Ljeskovica. Da bi mogao podići jabuku, APPRRR o tome treba pismeno obavijestiti Dom. 

I na kraju ako sam napravio propust ( što je dokazano kao netočno) zašto me   APPRRR nije službeno obavijestila:

-da isporučenu jabuku preuzmem od Doma za odrasle osobe Ljeskovica

-zašto Dom za odrasle osobe Ljeskovica nije obavijestila da jabuku ne konzumiraju jer je APPRRR ne može platiti.

Obavijest  o (navodnoj) van roka isporuci i odbijanju plaćanja dobio sam sedam mjeseci po isporuci i to nakon preporučenog upita ravnateljici, kada su štićenici Doma za odrasle osobe jabuku pojeli.

I na kraju dali uopće treba postaviti pitanje: - dali propust postoji, - čiji je propust, - dali je nastala šteta, - tko treba štetu nadoknaditi, - dali se šteta mogla izbjeći.

Tražio sam mirno rješenje spora, što APPRRR nije prihvatila. Svoje pravo sam bio  prisiljen tražiti sudom što je izazvalo dodatne troškove.

Zašto  je stanje u poljoprivredi tako loše?

-Zašto je u zadnjih 20 godina zaklano 120.000 mliječnih krava a uvozimo 70% mlijeka

-Zašto je u našoj Županiji u zadnjih pet godina iskrčeno 200 ha intenzivnih nasada voća čije je podizanje prije 15 godina država sufinancirala sa 33-40 tisuća kuna.

-Zašto u zadnjih 5. godina nije podignut niti jedan nasad voća (osim oraha).

-Prije 12 godina od mojih prijatelja odvezeno je 70 tona jabuka, napravili kupoprodajni ugovor, ovjerili kod bilježnika, završili su na sudu, ante nikada nije  platio „pojela maca miša“.

- Prije dvije godine država je od mene uzela 1.300 kg.  .

 Ovdje se najbolje može primijeniti ona Kršćanska „ Ako  gledaš na  bezakonje  gospodine, gospodine tko će opstati“.

Državna odvjetnica upravo u svom podnesku govori „ne gledajte na bezakonje jer oni koji rade i proizvode prije ili kasnije će propasti, stoga omogućimo lopovima i prevarantima, neka bar oni dobro žive.

-Iskreno, nema razloga ne vjerovati državnoj odvjetnici, jer valjda je ona ta koja zna tumačiti važeće propise,

Kako ne mogu zaštititi svoja prava i ugled na sudu na meni je da tražim suosjećanje od javnog mijenja i pokušati dokazati da nisam ja prevarant.

Stoji u pismu Damira Vinkovića o njegovim problemima i mukama po jabukama, koje u cijelosti donosimo vama čitateljima na promišljanje i pokušamo pomoći Damiru da na kraju ne bude još i prevarant koji želi prevariti državu.